Kosovo online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je od specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka tražio da zaustavi pokušaj Aljbina Kurtija da ukine platni promet sa Srbijom i tako uništi dijalog i progna srpski narod, objasnivši da Kurti želi da obustavi isplatu plata i penzija za naše ljude na KiM. Istakao je da ne traži podršku za Srbiju, već za obične ljude na Kosmetu.

Borba za opstanak

– Nadam se da to međunarodna zajednica neće dozvoliti. Tražio sam podršku da se našim ljudima omogući da žive na svojim ognjištima – rekao je Vučić novinarima u Davosu.

Predsednik je, na marginama foruma, razgovarao i sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O Brajenom, a upitan da li je u razgovoru sa njim i Lajčakom stekao utisak da su svesni opasnosti ako Priština ostvari pretnje, odgovorio da nije njegovo da priča u ime predstavnika EU i SAD. Najavio i da će razgovarati sa Nemcima, Francuzima i drugima, jer veruje da svi moraju da razumeju da je reč o pokušaju ukidanja dijaloga i progonu srpskog naroda sa KiM.

– Mislim da su svesni posledica i da će pomoći da do toga ne dođe – rekao je Vučić.

Reagovao je i Lajčak rekavši da veruje da će Brisel ubzo izaći sa stavom oko najava iz Prištine o ukidanju platnog prometa. To pitanje je, kaže, otvorio u razgovoru sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem i dodao da veruje da će se pronaći rešenje koje neće imati posledica. Kako je naveo na mreži X, sa Vučićem je bio reči o normalizaciji odnosa sa Prištinom, najnovijem razvoju situacije u okviru dijaloga i narednim koracima.

Veza sa Azijom

Vučić je povodom susreta sa O Brajenom objasnio je da je to bio dug razgovor o Kosovu i drugim temama koji je trajao dva i po sata.

– Pažljivo me je saslušao, razgovor nije bio lak, govorio sam otvoreno i iskreno – pojasnio je predsednik.

Ocenio da je forum, iako bi trebalo da bude pre svega ekonomski, ispao “par ekselans” politički, kao i da su tu najvažniji svetski lideri. Pričao je, kaže, sa svima i ukazao da popravlja poziciju naše zemlje.

– Moramo da razgovaramo sa svima, da osiguramo neku vrstu zaštitnog omotača za Srbiju – istakao je Vučić.

On je na panelu Novo azijsko svitanje ukazao na značaj povezivanja sa Azijom rekavši da je od ključnog značaja, ne samo za Srbiju, već i za celu Evropu. Naveo je da tu misli na sve vrste veza od ekonomije i saobraćaja do digitalne povezanosti i veštačke inteligencije.

– Samo na taj način možemo da gledamo u dobru budućnost koja je pred nama – napisao je Vučić na Instagram nalogu “buducnostsrbijeav”.

Potvrđena prijateljstva

Tokom obraćanja na forumu španski premijer Pedro Sančez istakao je da mu je predsednik Srbije dobar prijatelj i da mu je drago da ga ponovo vidi, a predsednik Francuske Emanuel Makron ga je pozdravio. Vučić se zahvalio Sančezu, a Makronu i što je deo izlaganja na forumu posvetio Srbiji, navodeći da je sa imao srdačan susret sa prijateljem Makronom tokom kojeg su razgovarali i o perspektivama Srbije na putu ka EU.

Naveo je reči Makrona da je EU dobar projekat za Srbiju koja je odabrala taj put i na Instagramu ukazao da nam je time izrazio podršku. Vučić se na forumu sreo i sa hrvatskjim premijerom Andrejem Plenkovićem, a potom rekao da veruje da odnosi mogu i moraju da budu bolji, a u razgovoru sa predsednikom Argentine Havijerom Milejom izrazio uverenje u nastavak dobre saradnje. Razgovarao je, između ostalih, i sa predsednicom Evropske centralne banke Kristin Lagard o ekonomskim predviđanjima za 2024, sa predsednicom Mađarske Katalin Novak i predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto.

Pivredni rast

Aleksandar Vučić je rekao da veruje da, uz pomoć privrednog rasta i ekonomskog oporavka SAD, EU i Kine, i Srbija može da ima stopu privrednog rasta veću od tri i po odsto.

– To bi značilo da plate i penzije idu gore na ozbiljan način – rekao je on i dodao da MMF i Svetska banka predviđaju da sledeće godine budemo najbolji u regionu po stopi rasta, a to “možemo samo ako mnogo ulažemo u investicione projekte”.

Poziv investitorima

Predsednik je razgovarao sa predstavnicima stranih kompanija i pozvao ih da učestvuju u srpskim projektima do 2027. Najavio je i skoru prezentaciju na svim stranim jezicima.

– Pozvao sam kompanije da investiraju u Srbiju, a razgovarao sam sa još biznismena iz arpaskih zemalja i pozvao ih da budu naši gosti 2027. i da pre toga dođu i investiraju u obnovljivu energiju druge oblasti – rekao je Vučić dodao da je počeo da predstavlja u Davosu, šta će se raditi i narednih dana i do 2027. kako bi mogli da nađu svoj interes i učestvuju.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here