Tanjug
Ivica Dačić

Grčka neće podržati eventualni zahtev Kosova za prijem u razne međunarodne organizacije i neće podleći različitim pritiscima kojima su izloženi, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji boravi u zvaničnoj bilateralnoj poseti Atini.

Dačić je novinarima u Atini kazao da je za njega ova poseta bila važna da vidi ima li istine u, kako kaže, raznim glasinama koje se čuju u raznim metropolama, a to je da Grčka menja svoj stav u vezi Kosova i Metohije.

– Mi smo razmenili podrške i mi apsolutno dajemo podršku principu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Grčke i Kipra, a s druge strane oni su ponovili svoj stav da poštuju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, da neće biti promene njihovog stava. Citiram ministra Dendijasa, rekao je da Grčka nikada neće iznenaditi Srbiju. U tom pogledu za mene je ova poseta bila uspešna – kazao je Dačić.

Dodao je da je cilj njegove posete Atini i to prve bilateralne posete od kako je stupio na novu dužnost bio i da pokaže koliko je Grčka važna za Srbiju i koliko Srbija pridaje važnost negovanju prijateljstva sa Grčkom.

Prema njegovim rečima, opšte je poznato da kada u Srbiji smatraju da su neke zemlje tradicionalno prijateljske da ne treba da dolazi do bilateralnih odnosa.

– Baš zato je poslednjih godina došlo do stagnacije naših odnosa. Grci visoko cene moj potez – kazao je Dačić dodajući da se danas susreo i sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu i, kako kaže, svojim starim kolegom, ministrom inostranih poslova Grčke Nikosom Dendijasom.

Šef srpske diplomatije navodi da su na dnevnom redu bile i sve druge teme i u tom smislu najavljuje da se očekuje poseta predsednice Grčke Srbiji početkom sledeće godine, kao i održavanje sednice Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, razni trilateralni i bilateralni sastanci.

“I to sve treba da uradimo pre nego što se u Grčkoj održe izbori koji su planirani na proleće. Ova poseta je ponovno jačanje svih bližih i veoma značajnih odnosa sa Grčkom“, naveo je šef srpske diplomatije.

U Atini Dačić je razgovarao i sa vođom opozicije i predsednikom političke stranke Siriza Aleksisom Ciprasom, a tim sastankom koji je održan u Parlamentu, završena je zvanična poseta šefa srpske diplomatije Grčkoj.

7 COMMENTS

    • Pa nema veze ako su Albanci , bitno je da nisu kriminalci koji lažu, ubijaju, vade organe, preprodaju drogu i oružje i tako se bogate dok albanski narod grca u siromaštvu. I Rama je Albanac, pa je poštovan u Srbiji, jer želi saradnju i mir izmedju naših naroda !!!

  1. Dacicu, utuvi sebi u glavu da je srbija, kako rece Vucic, izgubila suverenitet na Kosovi 1999 godine.

    • Kao i 500 godina pod Turcima, i od 1941-1945 pod fašističkom okupacijom…Ode vam Nemačka u propast i vi za njom !

  2. Zashto Dacic ne kaze istinu da Grcki ministar mu je rekao da se respektuje suvernitet Kosova i Serbije. Dokle ovi shto uzimaju pare od naroda ne kazu istinu Gerqka veq priznajeKosova priznaje sve dokumente i pasosh Kosova ima svoju kancelariu na Kosovu Daciq je lazljiv.

    • I Srbija u okviru Otvorenog Balkana priznaje albanska dokumenta – to nije problem. Samo Kosovo je Srbija, a ne Albanija !!!

  3. Jel to krenuli šiptarski botovi u ofanzivu ?! Dzaba ste krečili…Kosovo je Srbija. Dačić je tek krenuo :))) Hvala Grčkoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here