Tanjug
Ivica Dačić

Referendum u Srbiji o promeni Ustava, zakazan za 16. januar, odnosi se isključivo na pravosuđe i nema nikakve veze sa statusom Kosova i Metohije, rekao je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Dačić je pojasnio da je Skupština, kako bi se pravosuđe uskladilo sa evropskim standardima, dvotrećinskom većinom usvojila predlog Vlade da se politika više ne meša u izbor sudija i tužilaca, podsetivši da je do sada sudije i tužioce birao parlament.

Dačić je naveo da tema pravosuđa možda ne intrigira ljude da masovno budu zainteresovani za referendum, ali da je veoma važno da svi znaju da sve ove promene nemaju nikakve veze sa Kosovom. Prema njegovim rečima, laži da referendum ima veze sa Kosovom dolaze i od desnice, ali i dela leve opozicije.

On je naveo da bi bilo važno da referendum uspe ukoliko se želi ostvariti cilj reforme u oblasti vladine prava, i dodao da posle njega dolaze vanredni parlamentarni izbori.

– Već polovinom februara se raspušta Skupština i raspisuju vanredni parlamentarni izbori, a početkom marta raspisujem predsedničke izbore – naveo je Dačić.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here