Dačić u Berlinu: Srbija sledi svoje interese

0

Ne možemo da uvedemo sankcije Rusiji: Ivica Dačić
 

Srbija, kako je rekao Dačić, poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali ona u ovom trenutku nije u poziciji da uvodi sankcije Rusiji jer tri četvrtine spoljnotrgovinske razmene Srbije sa Rusijom čini uvoz energenata, nafte i gasa.

 

Dačić je rekao da Evropa Srbiji nije ponudila ni alternativu, i da ”Južni tok” za Srbiju nema alternative. Objasnio je da jedini dovod gasa u Srbiju ide preko Ukrajine i da su Srbiji zato potrebni alternativni pravci.

 

"Mi, Vlada Srbije, moramo da obezbedimo život građanima Srbije. Mi smo svesni svojih obaveza i želimo da budemo deo evropske porodice, ali isto tako proces donošenja odluka u EU nije proces slanja telefaks poruka ili SMS-poruka (o tome) koji je stav EU, pa onda imate sat vremena da mu se pridružite. Postoji ozbiljan način kako se dolazi do političkih odluka, a Srbija je ozbiljna zemlja", rekao je
Dačić.

 

On je podvukao da politika Srbija nije usmerena ni protiv koga i da Srbija ne koristi krizu u odnosima Rusije i EU za jačanje svojih firmi ili preuzimanje poslova evropskih kompanija.

 

"Srbija nije toliko moćna, ni velika da preuzme posao nekih velikih kompanija sa Zapada, ali nadamo se da će sankcije s bilo koje strane biti brzo ukinute, odnosno da će ovi mirovni procesi dovesti do rezultata, i to je suština naše politike", istakao je Dačić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here