Tanjug
Ivica Dačić

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Budimpešti da za Srbiju postoje tri crvene linije kada je u pitanju situcija na Kosovu i Metohiji.

– Prvo sve potpisano mora da se sprovede, drugo mi ne možemo da priznamo nezavisnost KiM i da se složimo da Kosovo uđe u UN, jer nismo obavili nikakav politički razgovor o suštini problema o našim međusobnim odnosima. Nismo vodili dijalog kako politički da se dođe do rešenja, a sada neko želi da nametne da Srbija mora nešto da uradi, da prizna Kosovo da bi ušla u EU – odgovorio je Dačić na pitanje Tanjuga šta su naredni koraci Srbije nakon odluke Kfora.

Kao treću crvenu liniju Dačić je istakao bezbednost Srba na KiM.

– Ako neće KFOR i kosovska policija da ih zaštiti, nemojte da nas dovodite do toga da mora srpska policija i vojska to da obezbeđuje na KiM. To je nešto što ne bismo želeli. Mi želimo mir i sprovođenje međunarodnih sporazuma – rekao je Dačić.

On je dodao da ne može da prihvati da kada razgovara sa ministrima spoljnih poslova drugih zemalja oni traže da se Srbija izjasni po pitanju Ukrajine i uvođenja sankcija Rusiji, a ne žele da pričaju o rešenju kosovskog pitanja.

– Ko ima moralno pravo da od Srbije traži da se odrekne svog teritorijalnog integriteta, a da ne pokaže minimunm razumevanja za naše probleme. Ajde da vidimo kako bi se bilo koja zemlja ponašala – rekao je on.

Kako je podvukao, tu principi ne postoje već samo interesi velikih sila.

– Interes Srbije je da se sačuva mir i dođe do prihvatljivog rešenja za Srbe i Albance na KiM – rekao je Dačić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here