Dali bi dete za besplatan internet

0

Ma kakvo dete, daj internet…
 

Takva ponuda bila je deo studije čiji je cilj bio da dokaže da ljudi, želeći povlasticu, ne čitaju uslove pod kojima bi je dobili, ili ih čitaju i prihvataju bez razmišljanja, što može biti i opasno.

 

Tako je u jednom kafeu u centru Londona gostima rečeno da su se promenili uslovi za besplatno korišćenje interneta i šestoro je te "nove uslove" izričito prihvatilo, iako je među njima bilo i potpuno apsurdnih, kao što je "odricanje u našu korist (kafea), vašeg najstarijeg deteta, i to zauvek".

 

Uz to, za svega 30 minuta postojanja "novih uslova", na internet se u kafeu povezalo još 250 korisnika i to uprkos tome što su vidno upozoreni da je bežična veza koju koriste "zaražena virusom".

 

Izveštaj o eksperimentu je zaključen konstatacijom da "rezultat pokazuje vrlo stvaran problem sadašnjeg sveta: iako teško zavisna od tehnologije, javnost nije svesna njene moći da njome manipuliše i da se meša u privatni život".

 

"Gladni da na svakom koraku imaju video, bogat pristup podacima i super-brz internet.., konzumenti su slepi za rizik u koji ulaze", ukazala je kompanija "F-Secure" koja je naručila istraživanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here