Printscreen
Najmlađi srpski velemajstor Luka Budisavljević

Mladi srpski velemajstori Velimir Ivić i Luka Budisavljević poraženi su u petom (od 11) kolu prvenstva Evrope u šahu, ali su i dalje u gornjem delu tabele sa izglednim šansama da do kraja takmičenja poprave svoj plasman i osvoje rejting poene, važne za napredak na svetskoj rejting listi.

Koliko je Ivić dobro startovao, u prva tri kola, tek sada se vidi, jer je posle drugog uzastopnog poraza pao na poziciju koja mu po trenutnom rejtingu i pripada. Bolji od našeg 19-godišnjaka bio je Liviu-Diter Nisipeanu jedan od najboljih nemačkih igrača i čovek koji je odigrao mnogo važnih partija u karijeri na vrhunskom nivou.

Ivić nije uspeo crnim figurama da ostvari poziciju u kojoj bi njegov talenat i upornost došli do izražaja pa će priliku za četvrti poen u Rejkjaviku morati da potraži u šestom kolu, belim figurama, protiv Nemca Rovena Fogela.

NajmlaĐi srpski velemajstor u istoriji ove igre, 17-godišnji Luka Budisaljević, je crnim figurama izgubio od azerbejdžanskog velemajstora Niđata Abasova, ali ovaj poraz ne bi smeo da obeshrabri Luku koji je tokom celog dana rešavao probleme van šahovske table što ga je sigurno omelo u pripremi partije.

Naime, Budisavljević je u drugom kolu, pre 3 dana, igrao sa Covid-19 pozitivnim protivnikom pa su lekari odlučili da i našeg predsavnika izbace sa turnira. Čitavog dana trajala je borba da Luka, koji je poslednjih dana 4 puta testiran i uvek bio negativan, nastavi turnir što su na kraju organizatori i prihvtili.

Posle iscrpljujuće borbe van crno-belih polja, Luka nije imao snage za iznenađenje, ali je ostao na 50 procenata uspešnosti, a priliku da popravi plasman imaće u šestom kolu gde se sastaje sa mladim izraelskim šahistom Benijem Ajzenbergom. Budisavljević ima prednost početnog poteza.

Na Otvorenom prvenstvu Evrope, posle 5 kola vodi trio iz Jermenije, Francuske i Azerbejdžana. Gabuzjan, Lagard i Mamedov sakupili su po 4 i po poena. Ivić ima 3, a Budisavljević 2,5 poena. Interesantno, prvi favorit turnira Englez Gavejn Džons, ima takođe 2,5 poena.

Šampionat Evrope završava se 5. septembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here