commons.wikiedia/Bjoernvedt
Sveti Nikola

Srpska pravoslavna crkva (SPC) proslavlja danas Svetog Nikolu Čudotvorca – Nikoljdan, u pomen na dan kada je ovaj svetac okončao ovozemaljski život 343. godine Nove ere.

Sveti Nikola je rođen u gradu Patara, u oblasti Likija u Maloj Aziji, u porodici bogatih roditelja, čiji je imetak posle njihove smrti razdelio sirotinji. Od ranog detinjstva bio je veoma religiozan i svoj život je potpuno posvetio hrišćanstvu.

Početak sveštenike službe Svetog Nikole pripisuje se vremenu vladavine rimskih careva Dioklecijana (284-305) i Maksimilijana (286-305). Nakon što su oba cara abdicirala 1. maja 305. godine, došlo je do promene u politici njihovih naslednika prema hrišćanima. Nikola je bio zatvoren za vreme Dioklecijanovih progona, a oslobođen za vreme Konstantina Velikog.

Vrlo mlad je postao sveštenik, a zatim i episkop svog rodnog grada. Bio je potpuno posvećen svešteničkom životu i milosrđu i neumorno je radio na širenju i utvrđivanju Hristove vere.

Mnogo je putovao i najveći broj njegovih čuda, koje je činio za ovozemaljskog života, vezana su za putovanja, naročito za spasavanje moreplovaca iz oluja i magle.

Sahranjen je u sabornoj crkvi u Miru, a kada su Turci u 11. veku osvojili taj grad, hrišćani su mošti Svetog Nikole 1096. godine preneli u Bari, gde se nalaze i danas. Nikoljdan je, uz Jovanjdan i Đurđevdan, najčešća slava kod Srba.

Ovom prazniku posebno se raduju deca, koja uoči Svetog Nikole ostave čizmicu u koju se tajno ostavljaju pokloni. Običaj tajnog ostavljanja poklona vezan je za život Svetog Nikole, jer on dobročinstva i milosrđa nikada nije činio javno.

Sveti Nikola slavi se u vreme Božićnog posta, pa vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

Svetom Nikoli je posvećeno više od 1.100 crkava u Srbiji.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here