Danas je Sveti ispovednik Dositej: Nastradao od ustaša

0
Sveti ispovednik Dositej
 

Rat je Dositeja zatekao u Zagrebu, a na dan proglašenja NDH 10. aprila 1941. godine, ustaše su ga zatvorile u zloglasni zatvor u Petrinjskoj. O mitropolitovom stradanju svedoči i izjava belgijskog konzula Arnolda Roberta koji je rekao.

"Divljaštvo je što mu ovi ljudi rade". Dositej je potom prebačen u bolnicu Milosrdnih sestara, koje su nastavile svirepo mučenje i čak su mu i bradu počupale pre nego što je deportovan za Srbiju. Mitropolit je bio tako izmrcvaren da je jedva živ stavljen u voz za Beograd, a umro je u manastiru Vavedenje 13. januara 1945. od posledica teškog zlostavljanja. SPC je kanonizovala mitropolita Dositeja, unela ga u imenoslov srpskih svetitelja i molitveni spomen čini mu se 13. januara.

Ovaj svetac rođen je 5. decembra 1878. godine u Beogradu. Teološki fakultet završio je u Rusiji, a postdiplomske studije u Nemačkoj. Odlikovan je Ordenom Sv. Save, zlatnom Obilićevom medaljom, Ordenom Karađorđeve zvezde, Ordenom belog orla i Ordenom Crvenog krsta, ruskog i jugoslovenskog. Mitropolit zagrebački postao je 1932. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here