pixabay.com

U Vučju, mestu kraj Leskovca, po osmi put je održana manifestacija “Dani kruške”. Na ovaj način se promovišu poljoprivredni proizvođači i ova kultura, po kojoj ovaj deo Srbije postaje sve prepoznatljiviji.

Tokom manifestacije, istaknuto je da je na teritoriji grada Leskovca preko 3000 hektara pod zasadima raznog voća, po čemu ovaj grad sa juga Srbije stoji rame uz rame sa drugim razvijenim voćarskim krajevima u Srbiji, te da kruška u Porečjanskom kraju daje dobre prinose kako po kvalitetu tako i po kvanitetu.

U okviru „Dana kruške“ organizovano je takmičenje u brzoj pripremi krušaka za kompot, izbor za najlepšu krušku, za najmlađeg proizvođača kruške, te za domaćina koji ima najveću površinu pod ovom kulturom.

U poslednje navedenoj kategoriji, pobednik je bio Ivan Milenković iz okoline Leskovca, koji krušku prodaje kao voće, ali i u obliku rakije viljamovke.

„Ove godine vremenski uslovi nisu bili povoljni da bi se dobio bolji kvalitet, ali smo ipak zadovoljni. Trenutno je u toku berba, imam šest radnika i od ovog posla može da se živi. Inače, osim kruške, moja porodica uzgaja i jabuke. Ukupno imamo četiri hektara pod zasadima,“ istakao je Milenković.

Fotografije sa manifestacije pogledajte ovde.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here