Anka Raščupanka
Deca i ekologija

Nova godina i Božić su nalepši praznici, ali i najrasipniji. Upravo ovi dani imaju veliki uticaj na okolinu, u smislu povećanog korišćenja struje, vode, hrane, češćih vožnji automobila, povećanom proizvodnjom predmeta koji simbolizuju praznike i slično. Kada je već veselje tradicionalno, a sa potrošačkim mentalitetom, treba biti i ekološki osvešćeno sa mišlju o zdravlju planete.

Ako bi svaka porodica upotrebila dva metra ukrasne trake, sa ušteđenih 45. 062 km mogla bi se vezati mašna oko planete.

Svake godine se, u Srbiji, poseče jedna veća zimzelena šuma jela i smrče, zbog novogodišnjih praznika. Stabla je dozvoljeno seći samo ako je već posađeno i uzgojeno novo. Blaža varijanta i manja šteta za prirodu je kupiti jelku sa busenom. Neophodno je pravilno negovati i posle praznika posaditi na dozvoljeno mesto. Pravo rešenje ne nanošenja štete prirodi i okruženju je – napravljena jelka. Napraviti drvce od već “mrtvog” drveta je savršeno. Iseći oblik jelke od korišćenog kartona, zatim dekorisati svetlima i kuglicama, odlično je rešenje. Dekorativno drvo koje izbaci reka ili more, može poslužiti kao osnov za kićenje standardnim novogodišnjim ukrasima ili takođe napravljenim od materijala iz prirode. Paleta, uz malo farbanja može da “glumi” jelku par dana. Ukoliko postoji želja za očuvanjem prirode, inspiracije o zamenskom drvetu su nebrojene.

Mala promena velikog efekta je izrada sopstvenih venaca koji ne nanose štete planeti. U reciklažnom duhu, treba iskoristiti ono što se ima i dobiti ono što se nema. Venac je simbol pobede i statusa. Ovih praznika neka to bude pobeda ekološke svesti i status ekološki osvešćene osobe. Venac od suvog granja, ukrašen grančicama zelenila i šišarkama, upravo je ono što krasi prazničnu atmosferu. Ukusan i mirišljav venac od lekovitog i samoniklog bilja kao stvoren je za dekorisanje svečane trpeze. Lavanda, ruzmarin, lovor i neko drugo bilje, uz dodatak glavica belog luka, posuto prahom čilija… Venac od osušenih kolutova pomorandže i štapića cimeta može, svojom privlačnošću, postati tradicionalan.

Dekoracije za jelku mogu se praviti od svih mogućih materijala, čak i od otpada. Materijal nađen u prirodi, uz dodatak šarenila i sjaja, potpuno će odgovarati atmosferi. Šišarke posute belim prahom, sa crvenim koncem na jelci, izgledaju besprekorno. Suvo lišće poprskano sjajem, snegom, iscrtano, na svaki način je lako uklopiti u svečanu atmosferu.

Dekoracije na trpezi, takođe mogu biti ekološki prihvatljive i …jestive. U teglice staviti orašaste plodove, posuti kokosovim brašnom i na sve to staviti božićni medeni kolačić. Izbor je stvar ukusa.

Novogodišnje veselje će biti potpunije i srećnije svakome ko je svestan da je preduzeo mnogo toga kako bi pomogao planeti da opstane, da bude zdravija. Doprinos opštem dobru treba biti deo prazničnog duha.

Čavka

Vrsta male vrane, dužine tela oko 30 cm, i raspona krila 67 cm. Oglašava se kliktanjem ili graktanjem. Gnezdi se u kolonijama, postavljajući gnezdo u šupljini stene, među kamenjem, u ruševinama, dimnjacima napuštenih objekata, dalekovodima ili dupljama drveća. Oblik gnezda od grančica određen je odabirom lokacije.

Rakun

Ima telo dužine do 70 cm i rep od 20 cm. U repu ima nataloženog sala koje mu omogućava održavanje ravnoteže kada se kreće ili uspravlja. Zimi prespava i po 7 dana. Mladi na svet dolaze gluvi i slepi, veličine 10 cm a težine do 75 g. Važi za vrlo inteligentnu životinju koja neke probleme, poput otključavanja brave na vratima, ume da reši sam i slično.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here