Deca i roditelji trčali za diplome

Milica Stanković
0
M. Stanković

Tradicionalni kros Radio-televizije Srbije u Hamburgu protekao je u odličnom raspoloženju takmičara bez obzira na to što je duga i uporna kiša pretila da pokvari manifestaciju prepoznatljivu po neobičnom sastavu takmičara.

Na krosu, naime, nastupaju deca, ali i njihovi roditelji, pa su na stazu u prelepom parku u Hamburgu istrčale cele porodice – dečaci i devojčice, raspoređeni po uzrastu, kao i njihove mame i tate.

Na radost Saveta roditelja Srpske dopunske škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Hamburga, glavnog organizatora krosa, kome su pomogli Generalni konzulat Srbije i Srpska pravoslavna crkva, na stazi se pojavilo više od 60 učesnika.

Svi oni, deca i njihovi roditelji, takmičili su se za diplome, a one su podeljene najboljima u osam kategorija. U šest grupa nadmetali su se devojčice i dečaci, dok su sedmu činile majke, a osmu očevi mladih takmičara.

Dve porodice, Rikanovići i Dragojevići, ostvarile su odlične rezultate. Četvoro Rikanovića odnelo je kući četiri diplome. David i otac Milan bili su najbrži u svojim grupama, a Luka i mama Slađana domogli su se drugih mesta. Dragojevići su slavili pobedu mame Milene i drugo mesto sina Aleksandra.

Organizatori i učesnici saglasili su se da su na krosu, u stvari, pobedili svi koji su završili trku. To nije bilo lako jer su učesnici morali da gledaju u nebo. Kiša je padala, pa prestajala, što je bio znak za takmičare da zauzmu mesta na stazi, koju je obeležavao Vasilije Lalić, predsednik Saveta roditelja SDSS “Jovan Jovanović Zmaj”.

Kros je posmatrao i maltezer Moma, simpatična kuca porodice Garović. Obučen u majicu sa simbolima Srbije kusca se povremeno uključivala u trke na radost svih prisutnih. Na kraju je i on dobio diplomu. Svi oni koji je nisu dobili s krosa su otišli punog srca, ali i stomaka. Niko, nije mogao da odoli bogatoj trpezi, a naročito odlično spremljenom roštilju. Za to je, po tradiciji, bio zadužen Dragan Garović.

Zakupili park

Profesorka Dragana Rašuo po završetku takmičenja priznala je da je najveći izazov za organizatore bilo ono na šta ne može da se utiče, a to je vreme.

– Ali, pod parolom “ništa nas ne sme iznenaditi” Savet roditelja je zakupio park predviđen za sportska dešavanja, okružen prelepom šumom. Taj park opremljen je velikim brojem sprava za sportske aktivnosti i bajkovitom kućom, u koju smo mogli da se sklonimo od kiše – objasnila je profesorka Rašuo.