Deca ulice, bez imena i prezimena

0

Problem: Nije bilo krivičnih prijava protiv onih koji su organizovano u kombijima dovodili decu na prosjačenje
 

"Za neku od ove dece ne znamo ni ko su ni odakle su", rekao je Vulin na skupu "25 godina od usvajanja konvencije UN o pravima deteta – rešavanje problema dece čiji se život i rad odvijaju na ulici".

 

Ministar je rekao da su ta deca sada smeštena ili u hraniteljske porodice ili u institucije.

 

Prema njegovim rečima, to je postignuto zahvaljujući radnim timovima koji su formirani u centrima za socijalni rad. Za sada oni rade u 45 opština, a cilj je da ih bude u svih 163.

 

Vulin je kao veliki problem istakao to što do sada nije bilo krivičnih prijava protiv onih koji su organizovano u kombijima dovodili decu na prosjačenje i zbog toga do sada oni nisu odgovarali. "To je zločin koji ne sme da prođe nekažnjeno", rekao je Vulin.

 

On je najavio donošenje bolje zakonske regulative koja će zaštititi decu i poručio da će fizičko kažnjavanje dece biti sankcionisano. "Iako ste ga rodili, dete nije vaše vlasništvo pa da možete da ga tučete i prema njemu se tako ophodite", rekao je on.

 

Vulin je izneo i podatke da je tokom prošle godine usvojeno 154 dece a da se do kraja ove godine očekuje da nove porodice nađe 180 najmlađih. Tokom naredne godine ta cifra trebalo bi da dostigne 250. On je napomenuo da veći broj usvojenja ne znači i da će procedure biti olakšane na štetu dece, već da će se sve raditi u njihovom interesu.

 

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je da zabrinjavaju podaci o broju siromašne dece u Srbiji i regionu a posebno zabrinjava to što se ne zna tačan podatak koliko dece živi i radi na ulici.

 

"I pored donetih zakona i ratifikovanih konvencija verujem da ima prostora da poboljšamo regulativu kako bismo obezbedili još bolju zaštitu prava deteta", rekla je ona.

 

Predstavnik delegacije EU u Srbiji Jolanda San Hoze poručila je da je zaštita dečijih prava bitna i za dalji proces integracije Srbije i poglavlja 23 i 24 koja se tiču ljudskih prava.

 

Ona je poručila da je bitna bolja primena zakona i unapređenje nacionalne strategije koja se bavi pitanjem zaštite dece.

 

Direktor Unicefa u Srbiji Majkl Sen Lo poručio je da je u Srbiji još prisutna diskriminacija, pre svega kada je reč o deci sa invaliditetom i romskoj populaciji i da na tome treba intenzivno raditi.

 

"Stručnjaci koji rade sa decom treba da se adekvatno ophode i pružaju istu zaštitu svima", rekao je on i izneo podatke da je samo šest odsto romske dece uključeno u obrazovni sistem a od tog broja 64 odsto završi osnovu a 22 odsto srednju školu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here