Dečak koga je otela IS: U pravu su, mi smo nevernici

0

Džihadisti otetoj deci isprali mozgove pa ih pustili kućama
 

Mervan Muhamed Husein jedan je od oko 70 kurdskih dečaka oslobođenih u proteklih nekoliko dana. On je ispričao da je bio prestravljen kada su borci Islamske države zarobili njega i ostalu decu koja su se vraćala iz škole. Odveli su ih u džamiju da se pomole, a potom do osnovne škole koja je pretvorena u zatvor. Džihadisti su ga pitali da li ima rodbinu ili veze među kurdskim borcima.

 

"Rekao sam da nemam, a oni su me udarili kablom pet, šest puta. Neki dečaci su mnogo teže pretučeni, a neki su mučeni elektrošokovima, pa i vešani. Plašili smo ih se. Pitali smo se hoće li nas ubiti danas ili sutra. Ali, onda smo shvatili istinu. Oni nikoga ne kolju bez razloga, bez dokaza, uvek prvo provere da li je osoba ‘nevernik’", rekao je Merva,

 

On je ispričao da su oteta deca bila primorana da gledaju snimke odsecanja glava, ali tvrdi da im te strašne scene nisu puštane da bi im uterali strah u kosti već da bi uvideli "istinu o IS". Dečak kaže da džihadisti ne otimaju bilo koju osobu na ulici i ne ubijaju je bez dokaza.

 

Upitan šta misli o Islamskoj državi, Husein je šokirao novinarku, svoju majku i sestru kada je rekao da "su u pravu".

 

"Posle svega što su učinili, oni su u pravu?", upitala ga je sestra.

 

"Zašto? Pa šta su učinili?", odgovorio je Husein i objasnio da su kurdski borci po zastavi, na kojoj piše da nema drugog Boga osim "Boga" – nevernici. Na kraju intervjua je rekao da su "samo neki ekstremisti zli".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here