Delfini” začarali Špancima mrežu,”

 


Fantastičnom igrom koja nagoveštava nove visoke domete, vaterpolo reprezentacija Srbije počela je novi ciklus takmičenja u FINA Svetskoj ligi. U predivnoj atmosferu na bazenu niškog Čaira srpski "delfini" uz podršku prepunih tribina savladali su u 1. kolu, kojom je počela primena novih vaterpolo pravila (bazen kraći pet metara, dimenzija 25×20 m), reprezentaciju Španije sa čak 9:1 (5:1, 0:0, 0:0, 4:0). Tako se igralo brže, lopta se za mnogo manje vremena prenosila s jedne na drugu stranu, bilo je efikasnije, bar na početku, nego do sada u većim bazenima.

"Čast Srbije"
Na utakmici u Čairu promovisana je novoformirana navijačka grupa "čast Srbije". Oni će ubuduće bodriti sve naše nacionalne selekcije.


Sjajno posle Budimpešte

Andrija Prlainović istakao je da je u skraćenom bazenu očekivao efikasniju igru:
– Nadali smo se da će biti više pogodaka, međutim, u određenom delu meča sudijski kriterijum je promenjen. Bila je grublja i žešća igra, kao i previše isključenja, tako da cele dve četvrtine, i jedni i drugi, nismo postigli gol. Ipak, mislim da smo bili odlični u odbrani, golmani su bili sjajni. Glavni utisak je da nam je drago što smo se posle Budimpešte ponovo okupili i igrali zajedno u ovoj sjajnoj atmosferi.

 

Pohvale Nišlijama

Gojko Pijetlović naveo je da rezultat "sam po sebi govori":
– Stil reprezentacije Srbije je da gradi igru na odbrani, a to smo pokazali i ovog puta. Dve četvrtine bilo je malo problema s napadom, nije nam išao šut, a malo se i razbranio golman Španije. On je mlad čuvar mreže, sada je ušao u priču, međutim, na kraju je ispalo sve kako treba. Bila je ovo sjajna partija naše reprezentacije. Uvek je lepo igrati u Nišu, kad god smo igrali ovde tribine su bile prepune, a atmosfera sjajna. Svaka čast organizatorima.

Španci su poveli pogotkom Malaraha u 2. minutu i, zanimljivo, to je bio jedini njihov gol na celom meču! Ubrzo posle vođstva "furije" usledio je preokret, devet uzastopnih pogodaka naših uz odlične odbrane čuvara mreže G. Pijetlovića i B. Mitrovića.
Srpski vaterpolisti bili su oduševljeni ambijentom na bazenu Čair. Pre nego što su otišli u svlačionicu pola sata su ostali da razgovaraju sa ljubiteljima sportova na vodi, a selektor Dejan Savić u jednom trenutku uzeo je mikrofon od oficijelnog spikera i obratio se publici:
– Hvala vam, ovakvu atmosferu i ambijent nema niko u Srbiji, a mislim ni u Evropi na vaterpolo utakmicama. Ponovo ćemo sigurno doći u Niš.
Potom je Savić ocenio igru:
– Bio je ovo prvi duel u skraćenom bazenu, a ono što je zanimljivo je sam početak, vezan za prilagođavanje. Uspeli smo da se odvojimo, ali slobodno mogu da kažem da od druge četvrtine počinje da se menja tok utakmice. Sudije su počele da puštaju tvrdu igru i na neki način izgubilo se vođenje lopte, dok je španski trener sve vreme pritiskao svoje igrače u presing. To je doprinelo da druga i treća četvrtina prođu bez golova. Ono što sigurno zadovoljava je rezultat.
U drugom susretu 1. kola naše grupe Rusija je dobila Nemačku 12:9.
U 2. kolu, 9. decembra, Srbija će biti gost Nemaca, a Rusi – Španaca.



SRBIJA 9
ŠPANIJA 1

SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić 2, Gocić, Ranđelović, Ćuk 1, D. Pijetlović 1, Nikić, Aleksić, Rađen 2, Filipović 1, Prlainović 2, S. Mitrović, B. Mitrović.
ŠPANIJA: Aguilar, Kabanas, De Lera, Larumbe, Molina, Miguel, Širanji, Espanol, Tahul, Baroso, Malarah 1, Bustos, Lorio.
BAZEN: Sportski centar Čair u Nišu. GLEDALACA: 2.000.


 

 

0

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here