Demokrate predložile zakon zaštite od Vučića

0

Stefanović: DS je imao hrabrosti i snage i 1945. za takav zakon
 

Predloženi zakon ima tri člana i njime se štite i ostvaruju Ustavom zajamčene slobode građana i uvodi sankcija za zloupotrebu organa javne vlasti prema građanima kroz proces zastrašivanja i pritiska da građani nešto čine ili ne čine.

 

"Smatramo da je u današnjoj Srbiji u vreme rastućeg autoritarnog režima Aleksandra Vučića neophodno doneti zakonski propis koji će štititi pre svega građane i demokratske institucije i vladavinu prava i otvorenost prava na okupljanje, pravo govora, pravo štampe i slobode štampe", rekao je šef poslaničke grupe grupe DS Borislav Stefanović.

 

On je novinarima u Skupštini kazao da je DS i 1945. godine podneo takav zakon i da je on deo "demokratskog ponosa i početak stvaranja talasa promena koji će da oduva i spere nestručnu vlast".

 

"DS je imao hrabrosti i snage i 1945. za takav zakon, a žao mi je što smo mi ti koji moramo i 2014. godine da ga predložimo. To govori o okolnostima u Srbiji i rastućem nasilju i socijalnoj i ekonomskoj propasti Srbije", rekao je Stefanović.

 

Prema njegovim rečima, taj zakon će tretirati slučajeve kada neko sa pozicije vlasti "vrši akte" koji izazivaju strah među građanima, a strah parališe građane da ostvare neka svoja prava i nešto kažu ili učine.

 

Stefanović je rekao da su dva poslanika Nove stranke podržala predlog zakona i da bi voleo da Srpska napredna stranka ima sluha da ga usvoji jer će taj zakon štititi građane od svake vlasti, odnosno i one koja će posle njih doći.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here