pixabay.com

Fizičke vežbe ne zahtevaju uvek odlazak u teretanu. U stvari, određene dnevne navike i rutine u našem svakodnevnom životu takođe se smatraju vežbanjem.

Iako znate da bi trebalo svi redovno da vežbamo, postoji velika šansa da se mnogi od nas bore da primene ovo opšte pravilo zdravlja u svom svakodnevnom životu. Možda nemate dovoljno vremena ili energije, ili možda nemate opremu za koju mislite da vam je potrebna.

Međutim, kada govorimo o fizičkom vežbanju i kondiciji, ne govorimo samo o teretani i napornim treninzima. Tokom većeg dela ljudske istorije, fizička aktivnost je bila integrisana u svakodnevni život ljudi u vidu rada i svakodnevnih aktivnosti. I dok ovih dana sedentarni život i rad imaju tendenciju da postanu norma, stručnjaci ističu da nam je i dalje potrebna svakodnevna fizička vežba. Ali ono što se smatra fizičkim vežbanjem varira i svakako nije ograničeno na teretane.

Da li se svakodnevne aktivnosti zaista mogu računati kao vežbanje?

Kratak odgovor: Da!

Stručnjaci dele vežbe u dve kategorije: formalne vežbe i neformalne vežbe. U stvari, čak i neki zvanični treninzi namerno oponašaju primarne obrasce pokreta koji predstavljaju naše svakodnevne obrasce kretanja u životu. Ukratko, ne potcenjujte fizičke aktivnosti koje radite bez namere da vežbate. Svakodnevne navike koje aktiviraju vaše telo, a da toga niste ni svesni, odličan su način da poboljšate svoje zdravlje i kondiciju, ali i da smanjite rizik od povreda. Evo šta sve može biti deo te grupe:

Šoping

Ko je rekao da se vaša svakodnevna šetnja ne može obaviti obilaskom supermarketa ili tržnog centra? Vaša svakodnevna kupovina i poslovi, koji često uključuju mnogo hodanja, prevoza i drugih kretanja, spadaju u navike koje aktiviraju vaše telo, a da toga niste ni svesni.

Kućni poslovi

Čišćenje kuće može uključivati širok spektar fizičkih pokreta kao što su penjanje i spuštanje stepenicama, premeštanje stvari iz sobe u sobu i još mnogo toga.

Šetnja sa psom

Treba još nešto da vam kažemo? Možda ćete više razmišljati o vežbanju svog voljenog ljubimca tokom njihove svakodnevne šetnje, ali ne zaboravite da i vi vežbate u isto vreme.

Šetnja

Hodanje je odlična vežba – možete prošetati do prodavnice u komšiluku, pomoći kolegi koji sedi u drugoj kancelariji ili otići do toaleta – svaki korak se broji.

“Kasnim” sprint

Ako redovno koristite javni prevoz, verovatno već imate laganu do umerenu aktivnost u svakodnevnoj rutini. A ako kasnite i morate da trčite da stignete na autobus, trošite više energije.

Igra sa decom

Da li imate malu decu u svom životu? Ako odlučite da se poigrate, umesto da ih posmatrate sa najbližeg kauča, otkrićete (prilično brzo) da vežba ovde nije šala.

Ples

Ples može biti vežba za celo telo i takođe odlična kardio aktivnost.

Smeh

Da li ste ikada čuli za jogu smeha? Studija iz 2014. pokazala je da je joga smeha odlična vežba za trbušnjake. Što više humora u vašem svakodnevnom životu, to bolje za vaše trbušnjake.

Seks

Seksualna aktivnost je takođe vežba umerenog intenziteta. Očigledno, seks ubrzava otkucaje srca i sagoreva kalorije. U stvari, nedavna studija tvrdi da se seks može smatrati umerenom ili čak snažnom vežbom, prema naučnicima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here