Vesti
Vukomir sa nepokretnim sinovima

Poreklom smo iz opština Zvečan i Kosovska Mitrovica, iz zabitih sela sa kosovske strane planine Rogozne, iako dugo živimo u Švajcarskoj, posredstvom “Vesti”, a poslednjih godina i preko humanitarnog sajta “Ljudske sudbine” humanitarca Hida Muratovića, pratimo sa kakvim se sve nedaćama suočavaju stari i bolesni u rodnom kraju, više puta, na razne načine, pomagali smo sirotinji na severu i drugim delovima Kosova, a ovom prilikom želimo da obradujemo nekoliko nevoljnika u Raškoj oblasti: na Goliji, Rogozni, Novom Pazaru i na severu Crne Gore. U nadi da ćemo ih uskoro ponovo obradovati, svima želimo dobro zdravlje, puno sreće i bar malo bolji život u danima koji dolaze.

Podrška

Ovo je deo pisma koje je, sa zajedničkom donacijom od ukupno 500 franaka, u Rašku oblast poslale porodica Milentijević i Rakić iz Ciriha, uz molbu drugim dobrim ljudima iz naše dijaspore da pomognu starima, nemoćnima, napuštenima, bolesnima i siromašnim đacima pešacima širom Srbije.

Po 100 franaka dobrotvori iz najvećeg grada Švajcarske nemenili su: usamljenom i bolesnom siromašku Milošu Markoviću iz zabitog sela Pavlje na Goliji, koji preživljava samo uz pomoć dobrih ljudi, starici Stani Minić iz zabitog Dragočeva na Rogozni, koja živi sama i od nedavno je vezana za invalidska kolica, nepokretnoj braći Ivanu i Predragu Tomoviću iz naselja Čestovo u Novom Pazaru, samohranoj majci Bajri Suljević sa periferije Novog Pazara, koja 26 godina sama brine o nepokretnoj ćerki Arijeti, i porodici Seferović iz Rožaja.

Miloš u bedi i samoći

Nemoćan i sam

Teško bolesnom i napuštenom starcu Milošu Markoviću svaka pomoć, pa i ova iz Ciriha, zlata vredi, jer nema nikakva primanja, ne može da radi i opstaje samo zahvaljujući ljudskoj dobroti, Miloš je tek od prošle godine štićenik našeg Humanitarnog mosta, nekoliko puta dobijao je skromnu pomoć naših čitalaca.

– Ponestalo je svega, posebno namirnica, sada su mi najpreči brašno i lekovi, pokušaću i da odem i do Novog Pazara, na lekarski pregled, hvala beskrajno dobrotvorima – veli starina Miloš.

Baka Stana Minić je duže od dve decenije sama, a od nedavno i nepokretna, kako će i još koliko živeti dobrim delom zavisi i od pomoći komšija iz susednih sela i dobrih ljudi iz naše dijaspore, donaciju iz Ciriha potrošiće za lekove i namirnice.

– Moram razmišljati i o ogrevu, trebaće mi za zimu, ako je dočekam – kaže ona. Ističe i veliku zahvalnost donatorima, ova starica iz zabitog Dragočeva na Rogozni.

Ovako dve i po decenije: Bajra i Arijeta Suljević

– Svakog meseca za našu podstanarsku sobu, ogrev, struju i komunalije moram da stvorim 250 evra, ne radim i imam samo socijalnu pomoć koja mojoj Arijeti, celog života nepokretnoj i vezanoj za bolesnički krevet, nema ni za pelene i lekove. Da nije bilo dobrih ljudi, koji znaju šta je sevap, a poslednjih godina i pomoći iz dijaspore, ni ja ni Arijeta ne bi danas bile u životu. Beskrajno smo zahvalne svima koji su nam pomagali, prenesite naše velike pozdrave porodicama Milentijević i Rakić – kaže Bajra Suljević, samohrana majka iz Novog Pazara.

Veliku zahvalnost i pozdrave porodici humanim familijama iz Švajcarske šalju i od rođenja nepokretna braća Ivan i Predrag Tomović iz Novog Pazara o kojima godinama sam brine teško bolesni otac Vukomir. Njima su naši čitaoci izgradili kuću i povremeno im šalju pomoć koja im delimično olakšava inače težak život.

U bolnici

– Platićemo struju, kupiti lekove i obnoviti zalihe namirnica – kaže Vukomir Tomović i ističe da njegovi sinovi, osim što su nepokretni, boluju i od drugih bolesti, pa najviše vremena provode po lekarskim čekaonicama i bolnicama.

Svaka pomoć zlata vredna: Porodica Seferović

Za udžbenike

Sa velikim nevoljama godinama se suočava i porodica Rama Seferovića iz naselja Zeleni kod Rožaja, osim što oskudevaju u svemu, Ramo i njegova supruga Fatima ozbiljno su bolesni, ne nogu da rade i kupe lekove i jedva prehranjuju i školuju decu Ajšu i Almina. Naši čitaoci svojevremeno su im pomogli da renoviraju kuću, a povremenim donacijama, kao što je ova iz Ciriha, omogućuju im da se lakše prehrane i deci kupe knjige.

– Beskrajno smo zahvalni na svakoj pomoći, bogu se molimo za sve naše dobrotvore, veliko hvala porodicama Milentijević i Rakić, bog neka ih čuva – poručuju Seferovići.