To što na namirnicama piše da su dijetalne ne znači baš uvek da to i jesu. Takve namirnice ne garantuju da ćete, ukoliko ih konzumirate, ostvariti svoj cilj.

Ako pokušavate da izgubite kilograme, verovatno ćete se, sa velikom količinom nejasnih informacija, osećati prilično zbunjeno, piše Eat This Not That. Nije redak slučaj da upravo takve namirnice sadrže dodatne sastojke koji vam mogu otežati u nastojanju da izgubite kilograme.

Dijetalni jogurt

Dijetalni jogurt je veoma popularna namirnica među onima koji žele da smanje unos kalorija. Dobro zvuči u teoriji jer dijetalni jogurt sadrži manje kalorija, masti i šećera od običnog. Ipak, dijetalni jogurti često su više procesuirani i imaju više veštačkih sastojaka.

Masnoće, kojih u dijetalnoj varijanti ima malo, koristan su nutrijent kada se umereno konzumira i pomažu nam da se duže osećamo sito. Ako volite jogurt, bolje je da koristiti običan nego dijetalan.

Zeleni čaj

Zeleni čaj se često naziva i magičnim napitkom za gubljenje kilograma. Iako ima mnoge benefite za zdravlje, istraživanja pokazju da minimalno utiče na gubitak kilograma. Nije štetno popiti šoljicu zelenog čaja svaki dan, ali je izvesno da od zelenog čaja nećete biti vitkiji.

Pirinčane galete

Pirinčane galete, koje često zovu i “stiropor” imaju veoma malo kalorija, ali i veoma malo nutrijenata. Prilično je sigurno da će vam biti potrebno mnogo ove grickalice da biste se osećali sito, a samim time se pobija njihova namena za gubljenje kilograma.

Dijetalna gazirana pića

Ako ste zavisni od gaziranih pićima moglo bi vam se učiniti kao dobra ideja da umesto regularnih pijete njihove dijetalne verzije. Ipak, neka istraživanja pokazuju da pića sa veštačkim zaslađivačima mogu da povećaju žudnju za šećerom i dovedu do povećanja kilograma.

Niskokaloričan sladoled

Iako se reklamiraju kao zdravija opcija, niskokalorični sladoledi baš i nisu toliko zdravi. Ako imaju manje šećera, verovatno sadrže više zasićenih masnoća. Ako pak sadrže manje masnoća, verovatno imaju više šećera.

Uz to, kada jedete niskokalorični sladoled lakše ćete se opravdati ako ga pojedete previše. Kada se to dogodi moguće je da ćete uneti više kalorija nego što bi jedna kuglica inače sadržala.

Proteinske pločice

Proteinske pločice takođe se čine zdravim i praktičnim, nažalost kod većine ima mnogo kalorija, masnoća i dodatnih šećera što može da dovede do povećanja kilograma.

Ako već kupujete proteinske pločice neka imaju što više prirodnih sastojaka, ali ni te nemojte jesti svaki dan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here