Dinkić: Jelašić je “otišao” ranije

0

Mlađan Dinkić

On je dodao da mu je Jelašić u telefonskom razgovoru neposredno pre saopštenja o podnošenju ostavke odavao utisak čvrstog čoveka koji se na takav korak rešio dosta ranije.

Ministar je u emisiji "Svedok" Radiotelevizije Srbije, podsetio da je Jelašić bio jedan od njegovih najboljih saradnika, koji je pre devet godina u došao u ondašnju Narodnu banku Jugoslavije za viceguvernera, kada je Dinkić bio guverner.

Dinkić je naglasio da je NBS izgubila odličnog guvernera, koji je "šest godina čuvao leđa Vladi Srbije, jer je držao pod kontrolom monetarnu stabilnost".

Ministar je za nesuglasice sa Jelašićem, da one nisu bile lične, već se radilo o konstruktivnoj raspravi o vođenju ekonomske politike, "što je sasvim normalna stvar".

Dinkić je demantovao medijske špekulacije da je Jelašić bio protiv državnih subvencija za dinarske kredite građanima koje vlada treba da odobri u petak, 26. marta, napominjući da mu je guverner NBS čak pomogao snižavanjem referentne kamatne stope sa 9,5 na devet odsto.

Jelašić je bio protiv odmrzavnja plata i penzija, dodao je Dinkić.

Dinkić je za Jelašićevu izjavu sa proteklog Biznis foruma na Kopaniku da "Srbiji preti grčki scenario", Dinkić je rekao da su tada guvernera NBS "pogrešno preneli."

Srbija je daleko od tog scenarija, jer je dug Grčke preko 120 odsto ukupnog domaćeg proizvoda (BDP) te zemlje, dok u Srbiji on iznosi oko 32 odsto BDP, izneo je Dinkić.

Dinkić je rekao da još nisu počeli razgovori o novom guverneru NBS, ali je jasno da to mora da bude jaka i nezavisna ličnost od vlasti, podsećajući da su on i Jelašić dok su bili na čelu NBJ, oduzeli 32 dozvole bankama i zbog toga su trpeli velike pritiske.

"Neće biti lako pronaci ličnost koja će biti i jaka i stručna i svoja", ocenio je Dinkić govoreći o novom guverneru NBS.

Ministar Dinkić, koji je i predsednik G 17 Plus, kazao je i da novi guverner ne mora da bude iz te parlamentarne stranke, pa čak "moze lako da bude vanstranačka ličnost".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here