O. Đoković
Publika uživala u svirci

Na sceni 45 godina, a prvi put u Parizu je događaj koji je obeležio start proleća benda Divljih jagoda, legendi jugoslovenskog hard-roka i hevi metala. Od 1975. do danas obišli su zemlje i gradove, izdavali singlove i albume, uveseljavali generacije i uvek bili neko i nešto.

– Sve o čemu sam kao dečak maštao i što je trebalo da bude neostvarena želja, postalo je stvarnost. Čuda su moguća – kaže Sead – Zele Lipovača.

Divlje jagode na sceni

Čudo je i nikad do sada gostovanje Divljih jagoda u Parizu, na šta je stavljena tačka zahvaljujući ideji i agilnosti tri naše pariske damice u ulozi organizatorki koncerta.

U ime Udruženja Kraguji odlučne su bile Jelena Radulović i Marija Marinković Medić, a Angelina Đina Kojić je ispred Udruženja bajkera “Sveti knez Lazar”. Pronašao je ovaj trio irski pab na Port de Lila, razaslao plakate i pozivnice, odazvalo se 500 duša izmešanih nostalgičnim ljubiteljima roka i današnjim pristalicama savremenog, drugačijeg zvuka, ali i učenicima-naslednicima negdašnjeg melosa i ritma. Dakle, prilika za poređenja i zanimljivo je da su iako, po onoj narodnoj neko voli popa, a neko popadiju, svi disali u istom ritmu, svi jednako aplaudirali, telefonima škljocali i svi ovu zbilju ovekovečivali i razašiljali uz potpise: “Divlje jagode u Parizu!”

Ispred Mulen ruža

– Vide se da se članovi benda poznaju od rođenja, da dišu jednim plućima i da im je srce u isti vez upleteno – slikoviti je komentar Dobrice Filipovića, profesijom iz pariskog sveta mode, a na koncertu slušalac i veseljak iz prvih redova ispred pozornice.

Fanovi svih generacija

Hit na hit ili “Kap po kap”, “Krivo je more”, “Marija, jedina moja”, “Motori”…, “navili” su Divlje jagode, a kako oni ritam pojačavaju, tako se publika više užaruje. I ko nije došao na koncert, žalio je što nije došao, a svi koji su došli žalili su što je koncert trajao samo dva i po sata, slušali bi ih i pevali do zore.

Članovi benda uz Ajfelov toranj

– U akciju smo ušli s tremom. Trebalo je hrabrosti za ovaj poduhvat. Nad nama je titrala nepoznanica kako će publika prihvatiti pariske debitante? A potvrdilo se da su proteklim decenijama Divlje jagode gradile kvalitet i do danas u tome ustrajale. Mnogo smo ponosne, uspele smo! – zaključna je izjava organizatorki.

Romantični grad

Ne može se desiti da se nekome ne svidi Pariz kao najromantičniji grad sveta, pa su kroz taj osećaj prošli i pariski debitanti Divlje jagode. Nanizali su udruženu šetnju gradom, upoznavanje znamenitosti i ta prelepa viđenja pohranjivali u večnu uspomene.

– Jedinu 100 odsto tačnu ocenu daje publika. Sinergija među nama je bila savršena. Mi smo dali svoj maksimum, publika je to prepoznala i cenila. Hvala i domaćinima, sve parisko smestili su nam u nezaborav – Zele Lipovača.

– Koncert je bio apsolutni pogodak, atmosfera praćena pozitivnom energijom, publika je s nama pevala sve pesme. Vratićemo se u grad svetlosti, a i čitaocima “Vesti” šaljemo pozdrave iz čarobnog Pariza – Livio Berak, gitara, vokal.

– Prvi put sam u Parizu, za kratko vreme videli smo maksimalno. Kako sam zadužen za dogovaranje logističkih i tehničkih detalja, moram istaći da je ekipa iz Udruženja Kraguji jedna od najprijatnijih i najprofesionalnijih sa kojim sam ikad sarađivao – Andraš Bandi Išpar, bas gitara.

Humanitarna akcija

Na koncert Divljih jagoda došli su Bojan Stefanović, predsednik Saveza srpskog folklora Francuske, Đuro Ćetković, predsednik Saveza Srba Francuske, David Jakovljević Udruženje Deca Jasenovca, koji je izjavio:

– Ambijent sjajan, sala puna, predivno. Tog dana sam se vratio iz Srbije, pa pravo na koncert. Odmor za dušu.

Slobodanka Daca Ilić i Jasmina Jaca Đespanović iz Udruženja Drvo života tokom koncerta u humanitarnoj akciji, za pomoć jednog bolesnog dečaka, prikupile 350 evra.

– Ovoliko pozitivne energije na koncertu odavno nismo doživele. Nastup za pamćenje. Ko nije bio, ne zna šta je propustio – rekle su Slobodanka i Jasmina.