Naš as savladao Nemca Štrufa sa 7:6 (7:5), 6:2, 2:6, 6:1 na početku australijskog opena, a set je u prvom kolu u Melburnu izgubio posle 14 godina.

Posle poraza u prvom kolu u svoja prva dva učešća na Australija openu, protiv Rusa Marata Safina 2005. i Amerikanca Pola Goldstejna 2006, Novak Đoković je uvek kretao s 3:0 u setovima. Postao je i rekorder sa sedam titula na prvom turniru za grend slem u godini.

Iako je kiša u Melburnu poremetila gotovo ceo raspored prvog dana, meč branioca trofeja, drugog “reketa” sveta, i Nemca Jan-Lenarda Štrufa (37. na svetskoj listi) igran je po planu jer centralni stadion “Rod Lejver” ima pokretni krov. Nemački teniser bio je najbolje plasirani protivnik našeg asa u prvom kolu posle Đokovićevog debija pre 15 godina, kada se kao 188. na listi sastao sa Safinom, tada četvrtim u poretku.

Šampion je i u prvom i u drugom setu vodio s 5:2, ali su se u početnom stvari po njega zakomplikovale jer je Štruf smogao snage da izjednači na 5:5. Zato je umesto sigurnog vođstva s 1:0 igran taj-brejk u kojem je sedmostruki pobednik iskoristio treću set-loptu.

U trećem setu je njegov protivnik stekao prednost s 2:0, a Đoković je uzvratio brejkom za 2:2. Sledeća četiri gema su pripala nemačkom igraču.

U četvrtom setu naš as je odmah uzeo gem na Štrufov servis, načinio je brejk i za vođstvo s 4:1 i tako su stvari legle na svoje mesto.

Sledeći protivnik biće mu uspešniji iz duela 31-godišnjeg Japanca Tacume Ita (146), kome je dodeljen poseban poziv za učešće, i 30-godišnjeg Prađneša Gunesvarana (123), vodećeg indijskog tenisera, koji je izgubio u poslednjem trećem kolu kvalifikacija, ali je na glavni turnir ušao kao tzv. “srećni gubitnik”.

Laslo Đere je ispao u prvom kolu, a kiša je odložila mečeve dvojice naših da ih dovrše u noći između ponedeljka i utorka po srednjeevropskom. U prvom setu između Filipa Krajinovića (41) i Francuza Kentena Alija (215), koji je u poslednjem kolu predtakmičenja izbacio Nikolu Milojevića, u taj-brejku je 3:3. Pobednik ide na megdan švajcarskom asu Rodžeru Federeru. U prvom setu duela Dušana Lajovića (27) s Kajlom Edmundom (65) Britanac vodi s 5:2.

Po rasporedu za drugi dan trebalo bi da krenu i Miomir Kecmanović (54) protiv Italijana Andreasa Sepija (85) i naša jedina predstavnica Nina Stojanović (85) protiv Ruskinje Anastasije Pavljučenkove (30).

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here