pixabay

Istraživanje DNK-a hobotnice otkrilo je da se antarktički ledeni pokrov verovatno urušio pre 120.000 godina kad su temperature bile slične današnjima, rekli su naučnici.

Australijski i novozelandski naučnici uporedili su genetske profile Turquetove hobotnice pronađene u Vedelovom, Amundsenovom i Rosovom moru u Južnom okeanu na Antarktiku i otkrili genetsku povezanost koja datira iz poslednjeg interglacijala, koje je karakterisala toplija klima nego danas, s višim globalnim nivoom mora i manjim ledenim pločama.

Ovo otkriće pomaže u odgovoru na pitanje je li se ledena ploča Zapadnog Antarktika (WAIS) urušila tokom tog razdoblja, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Science u četvrtak.

“Ova bi genetska povezanost bila moguća samo ako bi se potpuni kolaps WAIS-a dogodio tokom poslednjeg interglacijalnog razdoblja otvarajući morske putove koji povezuju današnja mora – Vedelovo, Amundsenovo i Rosovo”, saopštila je glavna autorka Džen Strugnel s australijskog Univerziteta Džejms Kuk.

Otkriće je važno za projekcije budućnosti

“To bi hobotnici omogućilo putovanje preko otvorenih tesnaca i razmenu genetskog materijala, što možemo videti u DNK današnjih populacija”, rekla je postdoktorska istraživačica Seli Lo.

Strugnel je rekla da je poslednji interglacijalni period bio kad su “globalne prosečne temperature bile 0.5 do 1.5 Celzijusovih stepeni veće od predindustrijskih nivoa, a globalni nivo mora bio je pet do 10 metara viši nego danas”.

“Ono što WAIS čini važnim je to što Antarktik trenutno najviše doprinosi globalnom porastu niovoa mora. Potpuni kolaps mogao bi podići globalni nivo mora za oko tri do pet metara”, rekla je.

“Razumevanje načina na koji je WAIS bio konfigurisan u nedavnoj prošlosti, kad su globalne temperature bile slične današnjima, pomoći će nam da poboljšamo buduće globalne projekcije rasta nivoa mora”, dodala je Strugnel.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here