Dobili pasoš posle 30 godina

0
Brzo i lako: Tamara Ćirić

Da ima i gotovo neverovatnih priča naših državljana za "Vesti" govori Tamara Ćirić, direktor ove kancelarije.

– Nekoliko hiljada naših sunarodnika koji žive u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i drugim zemljama Evrope, ali i u Australiji, Kanadi i SAD za veoma kratko vreme, ne dolazeći u domovinu, uspelo je da dobije neophodna dokumenta kako bi izvadili ličnu kartu, pasoš ili drugo. Ipak, naš najveći uspeh je što smo za 74 naša državljanina, koji su u inostranstvu po dve ili više decenija, uspeli da obezbedimo dokumenta i omogućimo im vađenje novog srpskog pasoša. Među njima imamo i dvojicu Srba koji sada u rukama imaju pasoš svoje zemlje posle više od 30 godina – priča Tamara Ćirić.

Mnogo je razloga što Srbi u dijaspori, kao što je slučaj sa ovom dvojicom rekordera, nisu mogli da ostvare pravo na pasoš. Tamara Ćirić objašnjava da izvestan broj naših sunarodnika dugo nije dolazio u Srbiju, a sa starim ličnim kartama koje su imali kod sebe i bez upisanog matičnog broja, u konzularnim predstavništvima u zemljama gde sada žive i rade nisu mogli da produže stare pasoše, ili da izvade nove biometrijske.

Zahvalnost i radost

Velika je radost Srba u dijaspori kada konačno ostvare pravo na pasoš.
– Za mnoge je posle muka koje nisu mogli da savladaju decenijama sada veliko zadovoljstvo kada imaju srpski biometrijski pasoš u rukama. Zovu i zahvaljuju se, što je za nas ogromno priznanje. I to što svako od njih kaže da je preneo svoja dobra i lepa iskustva i preporučio nas. Nadamo se da će se još više ljudi javiti i sa pasošima svoje zemlje putovati po svetu, i naravno, da dođu u
Srbiju – kaže Tamara Ćirić.

Mnogi su ranije dolazili u domovinu i pokušavali da to regulišu, ali u kratkom periodu dok su boravili u Srbiji nisu uspevali da zamene stara dokumenta. Sada se preko Kancelarije za saradnju sa dijasporom uspeva bez mnogo napora u skoro svim pokušajima.

Ovih 74 novih pasoša dobili su većinom srpski državljani koji su decenijama u Nemačkoj, Holandiji, Austriji ili Belgiji, ali omogućeno je izdavanje desetak isprava i onima koji su u Americi i Australiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here