Dobrotvori blokirani na granici

0

Na probi: Mladost Ostroga

A "zapelo" je oko jedne kutije sa lekovima, koja je inače bila uredno deklarisana i u tančine registrovana kao tovar sa ostalim artiklima, hrane, odeće i obuće. To za nadležne institucije nije bio dovoljan garant i krenula je birokratska tortura.

 

Sporna pošiljka
 

Trudili su se humanitarci iz "Ostroga" da urazume ili bar umilostive moćnike, a pomoć su u međuvremenu tražili od Crvenog krsta u Doboju i nadležnog Mihajla Aleksića, od opštine Doboj i Siniše Ubiparipovića, Ministarstva zdravlja i lično ministra Dragana Bogdanjića, pa onda od Crvenog krsta Republike Srpske na Palama i ambasade Švajcarske u Sarajevu.

 

Ogorčenje u klubu

Koliko su zemljaci iz Vila razočarani i ogorčeni, ne treba posebno naglašavati. Kome je sve ovo bilo potrebno, jedino je jasno onima sa carine i graničnog prelaza u Gradiški.

Sa svima njima komunicirali su mejlovima i telefonom, što je izazvalo dodatne troškove.

Ministar Bogdanjić je posle telefonskog razgovora obećao da će već sledećeg dana kamion nastaviti put za Doboj. To se nije desilo i uvaženi ministar se više nije javljao na telefon, kao ni ostali koje smo pomenuli.

Vlasnik špedicije Predrag Mitrašević, dobro je reagovao, imao je strpljenja i razumevanja punih 25 dana za folkloraše iz Vila.

 

Ubajatilo

Nije naodmet napomenuti da Dragana Vasiljevića, sekretara folkloraša "Ostroga" brine to što je zbog višenedeljnog čekanja ispred granične rampe, hrana u šleperu možda postala neupotrebljiva.

Ministar zdravstva RS je iz sebi jasnog razloga bio kratak i jasan:
– Nije ispoštovana procedura kada je u pitanju uvoz lekova u RS, kazao je on.
Sa problemom su upoznati i u upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Jedan zvaničnik je saopštio da traže rešenje za nastalu situaciju i da će najverovatnije lekovi biti vraćeni u Švajcarsku, a humanitarna pomoć će nastaviti put do krajnjeg odredišta u Doboju. Bio je u pravu, a "Vesti" su saznale da je šleper na kraju stigao u Doboj, dok su sporni lekovi vraćeni u Švajcarsku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here