Pexels
Ilustracija

Kafa je omiljeni napitak u kome uživa bezbroj ljudi širom sveta zbog svog bogatog ukusa i efekta kofeina.

Međutim, ispostavilo se da dodavanje određenih začina vašoj kafi ne samo da može poboljšati njen ukus već i potencijalno ubrzati vaš metabolizam.

Registrovani dijetetičar Šeri Berger otkrila je dva začina koja možete da dodate kafi da biste ubrzali metabolizam.

Naime, reč je o cimetu i kurkumi, to su dva začina koja možete da dodate u kafu kako biste poboljšali metabolizam i poboljšali svoj omiljeni jutarnji napitak.

Cimet

Cimet, poznat po svom toplom i slatkom ukusu, je svestrani začin koji se našao u mnogim šoljicama za kafu širom sveta. Njegove aromatične i blago začinjene note mogu poboljšati ukus vašeg jutarnjeg napitka. Pored svoje kulinarske privlačnosti, veruje se i da cimet ima potencijalnu vezu sa bržim metabolizmom.

“Studije su pokazale da je cimet koristan za povećanje osetljivosti na insulin i poboljšanje nivoa šećera i holesterola u krvi, koji su ključni za gubitak težine i opšte zdravlje“, kaže Berger i objašnjava ulogu cimeta kada je u pitanju metabolizam.

“Cimet može da pomogne u povećanju metabolizma kroz nekoliko mehanizama. Može da poboljša osetljivost na insulin, omogućavajući telu da efikasnije reguliše nivo šećera u krvi. Ovo, zauzvrat, može smanjiti verovatnoću skladištenja masti i promovisati upotrebu glukoze za energiju. Pored toga, cimet može imati termogeni efekat, što znači da može malo povećati vašu stopu metabolizma povećavajući proizvodnju toplote u telu nakon konzumiranja”.

Kurkuma

Kurkuma, sa svojim zemljanim i blagim biber ukusom, je začin koji je stekao popularnost zbog svog jedinstvenog ukusa i potencijalnih zdravstvenih koristi. Iako nije tradicionalni pratilac kafe, neki pojedinci su počeli da dodaju kurkumu u svoju kafu, stvarajući time specifičan ukus.

Kurkuma sadrži aktivno jedinjenje zvano kurkumin, koje je predmet istraživanja zbog njegove potencijalne uloge u jačanju metabolizma, a Berger kaže:

“Kurkuma sadrži ključno jedinjenje, kurkumin, koje je povezano sa poboljšanim obimom struka, telesnom masom”, zaključila je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here