Dodik: Moguć referendum u Republici Srpskoj

0

Traži da se stvari vrate na izvorni Dejtonski sporazum: Milorad Dodik

 

Govoreći o poređenju referenduma u Škotskoj sa mogućim referendumom o samostalnosti RS, Dodik je kazao da RS poštuje pisani Dejtonski sporazum.

 

"Mi tražimo da se vratimo na izvorni Dejtonski sporazum i ono što piše, a to znači da nam vrate otete nadležnosti", kazao je Dodik novinarima.

 

RS ne osporava izvorne nadležnosti BiH definisane Dejtonskim sporazumom, ali osporava, kako je rekao, "nasilje visokih predstavnika, njihovu aroganciju i otimanje nadležnosti RS i njihov prenos na Sarajevo".

 

Dodik je upozorio da će RS braniti svoj status i graditi ga dodatno, napomenuvši da on nikada nije vremenski locirao moguće održavanje referenduma o samostalnosti RS.

 

"Mi želimo dijalog, a ako dijaloga ne bude, RS će legitimisati svoje pravo da na referendumu odluči o svom statusu", poručio je on.

 

Dodik je kazao da uvažava rezultate referenduma u Škotskoj, dodavši da je samo izjašnjavanje građana Škotske o samostalnosti "nova politička praksa".

 

"Sam referendum sproveden u Škotskoj nije na ovaj način bio poznat u novijoj političkoj istoriji", rekao je Dodik i ocenio da taj referendum "unosi neke nove realnosti".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here