Dodik: Ne dirajte Dejton!

0

 

Dodik je u Beogradu, na konferenciji "15 godina Dejtonskog sporazuma", podsetio da su visoki predstavnici međunarodne zajednice doneli više od 800 raznih odluka, od kojih više od 200 zakona ili odluka sa zakonskom snagom, a i ustanovili institucije koje nisu predviđene sporazumom iz Dejtona.

 

Prema njegovim rečima, sve se to radi da bi se urušila RS, koja je u BiH unela svoj subjektivitet, međunarodno verifikovan, a odlukama visokih predstavnika oduzeto joj je 56 nadležnosti, od kojih je oduzimanje samo tri u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

 

Dodik je rekao da, ako se tako nastavi, ne želi da isključi mogućnost da RS jednoga dana ima pravo da odluči o svom statusu, "i to ne može da bude tabu tema".

 

"Dejton ne dirajte, približite ga što više izvornim principima, mi smo spremni da tako gradimo neki oblik svoje egzistencije u BiH, sa pojačanom autonomijom, ali ako već hoćete raspravu o BiH i njenom budućem uređenju, onda mislim da je jedini održivi koncept mirni razlaz", poručio je premijer RS.

 

 

Milorad Dodik je ocenio da se visoki predstavnik, delujući po imaginarnim ovlašćenjima, pojavio kao "proizvođač" novih prava u BiH i najavio da će RS sve visoke predstavnike koji su proglašavali zakone tužiti njihovim državama zbog kršenja međunarodnih ugovora.

 

"U BiH, koja se nalazi pod protektoratom međunarodnog faktora, vlast se može okarakterisati terminom ‘ambasadorokratija’. Najvažniji politički događaj u BiH je petak u dva sata, kada se sastaju ambasadori zapadnih zemalja i modifikuju odluke i preporučuju šta treba da se radi u BiH", konstatovao je Dodik.

 

 

Premijer RS je upozorio da je Srbija, potpisnik Dejtonskog sporazuma, potpuno isključena iz njegovog sprovođenja još od početka "u nameri da se lakše slome političke strukture u RS", a sad međunarodni faktori žele da je vrate na scenu, kako bi slomila Banjaluku, ili uticala da promeni svoj stav. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here