Dodik:Vlada uskoro povlači saglasnost na spisak nastradalih Srebreničana

0

 

Premijer Republike Srpske:Milorad Dodik

 

Komentarišući najavu da će Vlada RS uskoro povući saglasnost na spisak nastradalih Srebreničana, koji je do sada bio važeći i naložiti sveobuhvatna istraživanja cele priče o Srebrenici, Karganović je naveo da bi prvi korak trebalo da bude formalna suspezijanzija izveštaja bivše Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine.

 

"Vlada RS treba da podrži osnivanje stvarno slobodne i nezavisne komisije za Srebrenicu koja će, uzimajući u obzir ogromnu količinu novih činjenica i saznanja, sastaviti izveštaj gde će sve što je nasilno nametnuto biti odbačeno, a istina biti činjenično utvrđena", istakao je Karganović.

 

Karganović je rekao da ova nevladina organizacija poseduje ogromnu količinu podataka i veliko istraživačko iskustvo i dodao da će sarađivati sa Vladom RS i drugim institucijama na utvrđivanju činjenica i diskreditovanju propagande u vezi sa događajima u Srebrenici.

 

On je podsetio da je Istorijski projekat Srebrenica nedavno objavio nekoliko značajnih priloga za proučavanje ove teme, između ostalog, "Stradanje srpske Srebrenice 1992. – 1995." od Ljubiše Simića i "Zbornik radova sa naučne konferencije o Haškom tribunalu i Srebrenici", koji je organizovan u Ruskoj akademiji nauka u Moskvi u aprilu 2009. godine.

 

Premijer RS Milorad Dodik poručio je da će Vlada Srpske uskoro povući svoju saglasnost na spisak nastradalih Srebreničana koji je dosad bio važeći i naložiti sveobuhvatna istraživanja cele priče o Srebrenici – da se vidi i kontekst svih događaja i stvarne posledice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here