Dokažimo snagu naše vere!

0

Svečanost: Čin rukopoloženja
 

Službi je prisustvovao veći broj vernika iz Nirnberga i okoline, ali i drugih sredina u Bavarskoj. Posle bogosluženja, vladika Sergije se obratio vernicima izražavajući zadovoljstvo što je u ovoj sredini i "što smo danas ovde zajedno jer težimo toj jedinstvenoj božanskoj zajednici".

 

Poklon za imendan

U crkvenoj sali je organizovan zajednički ručak. Posle molitve i blagoslova svečane trpeze, vladiku Sergija pozdravio je protojerej-stavrofor Đorđe Trajković. Bila je to prilika i da domaćini sa vladikom obeleže njegov imendan – Svetog Sergija Radonješkog. Sveću je zapalio vladika, pripremljeno je žito, a kolač su lomili on i protojerej Marinko Radmilo, koji je episkopu čestitao imendan i uručio mu ikonu Sv. Sergija Radonješkog izrađenu u manastiru Žiča.

– Postavlja se pitanje koliko je naša hrišćanska vera čvrsta i svako od nas treba da dokaže koliko je njegova vera čvrsta i jaka. Mi na liturgiji doživljavamo istovremeno rođenje, raspeće i vaskrsnuće Hristovo, a samo iskrenošću, pokajanjem, molitvom i postom možemo postati deo te jedinstvene božanske zajednice – poručio je vladika i podelio naforu vernicima.

Episkop Sergije je tokom arhijerejske liturgije rukopoložio bogoslova Petra Puđu u čin čteca, bogoslov Marko Radmilo dobio je pravo nošenja orara (dela đakonske odežde), ipođakon Bojan Simić rukopoložen je u čin đakona, dok je đakon Zlatibor Kojadinović proizveden u čin protođakona.

Bila je ovo prilika i da vladika Sergije uruči arhijerejske gramate predsedniku Crkvenog odbora Đorđu Vučenoviću i protinici Zori Radmilo za njihovo revnosno služenje crkvi i rad u parohiji.

Liturgiju su pored vladike Sergija služili i protonamesnik Stanko Rakić, arhijerejski namesnik za južnu Nemačku iz Štutgarta, protojerej-stavrofor Đorđe Trajković, arhijerejski namesnik za Bavarsku iz Minhena, protonamesnik Simon Turkić iz Frankfurta, protojerej Borisav Simić iz Hamburga, protojerej Milorad Jovanović iz Minhena, Kosta Sporea, sveštenik Grčke pravoslavne crkve iz Nirnberga, nadležni nirnberški sveštenici protojereji Marinko Radmilo i Milorad Jovanović i đakoni Dragoslav Ćorković iz Štutgarta i Zlatibor Kojadinović iz Nirnberga. Za pevnicom su pojali studenti bogoslovije iz Minhena.
 

Knjiga stara 120 godina

Vladika Sergije je u znak sećanja na prvi dolazak u Nirnberšku parohiju dobio i vredan poklon dr Božidara Mitića iz Nirnberga- luksuzno opremljenu knjigu staru 120 godina u kojoj su tri značajna dela srpske književnosti a među njima i "Gorski vijenac" vladike Petra Petrovića Njegoša. Dr Mitić je poželeo episkopu Sergiju dug i uspešan rad.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here