Printscreen
Onkolog Vladimir Kovčin

Sintetički mirisi koji su u 75 odsto parfema, potom mirišljave sveće, šamponi, vodice za posle brijanja i slični proizvodi sadrže kancerogene materije koje posle korišćenja satima ostaju u vazduhu.

“Većina proizvoda u radnjama i parfimerijama je od sintetičkog hemijskog sastava. Lično sam pre nekoliko godina u kolima imao osveživač koji je istopio plastiku. Svaka hemijska materija je pre svega štetna po pluća, posebno kod asmatičara. Otrovna materija ulazi u krv i izaziva brojna oboljenja”, objašnjava onkolog Vladimir Kovčin.

On naglašava da su sintetički parfemi najopasniji za trudnice:

“Nikako nije poželjno da ih koriste ili budu blizu onih koji koriste sintetičke parfeme. One ulaze u krv, prolaze placentu, oštećuju embrion, pa dete može da se rodi bolesno ili sa defektom. Najopasniji su mirisi koji sadrži benzen i ciklični ugljovodnik”, ističe dr Kovčin.

Najveći problem u Srbiji kada je reč o malignim bolestima, je kako kaže, to što se pacijenti prekasno jave lekaru.

“Čak i ako imaju simptome, čekaju da prođu sami od sebe. Neretko su simptomi slični drugim oboljenjima, pa ih pacijenti zanemare. To je najčešće slučaj sa pušačima koji su navikli da ih kašalj prati godinama, a kada se pogorša i jave se lekaru, tada bude prekasno”, ističe dr Kovčin.

Kovčin ističe da su preventivni redovni pregledi jedini način da se bolest otkrije na vreme i tada je izvesnije da terapija deluje.

Da bi sprečili kancer moramo dovoljno i kvalitetno da spavamo, zdravo se hranimo i rekreiramo. Zdrav život može da pomogne, ali ne može sprečiti nastanak kancera.

“Istinito je i da mnogo toga “ide iz glave”. Promenite način razmišljanja. Spontana izlečenja kancera su moguća kod onih maligniteta koji nastaju kao posledica narušenog imunog sistema, ali svakako da pomaže i pozitivan način razmišljanja i promena životnih navika”, zaključuje je dr Kovčin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here