Došli na malo ostali pola veka

0

Folkloraši nastupima ulepšali proslavu
 

Tačno 1964. godine je Austrija potpisala prvi ugovor sa Srbijom odnosno tadašnjom Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom o angažovanju radne snage. Stotinama hiljada ljudi je tada omogućeno da dođu u Austriju i oni su dali veliki doprinos u njenoj obnovili i izgradnji, rame uz rame sa domaćim stanovništvom.

– Usluge migranata su malo cenjene, dugo se pretpostavljalo da će oni doći i raditi samo nekoliko godina, ali mnogi su došli i ostali, našli prijatelje, osnovali porodice i izgradili egzistenciju. Ovu manifestaciju krase sve generacije Srba koji žive u Braunauu, kako oni stariji koji već 50 godina žive ovde, tako i najmlađi, koji od starijih mogu da naslede iskustvo i znanje – čulo se u najavi programa, koji je vodio Milorad Stajković.

 

Simpatizeri Ostroga doputovali da bi bodrili članove
 

Velibor Spasojević, predsednik Zajednice srpskih klubova u Gornjoj Austriji i kluba "Barili", pozdravio je sve koji su prisustvovali proslavi jubileja, a za bogat kulturno-umetnički program i nezaboravnu zabavu uz domaćine potrudili su se i gosti.

 

Kod prijatelja u Braunauu posebno za ovu priliku su doputovali članovi kulturno-umetničkih društava Ostrog iz Linca, 25. maj iz Vatensa, Homolje iz Gosaua u Švajcarskoj i rumunskog kulturno-umetničkog društva, Aut pro Rom iz Graca. Predstavnicima udruženja uručeni su pokloni i zahvalnice.

 

Pozdravna reč: Velibor Spasojević
 

U klubu iz Braunaua su zahvalni svim gostima. Posebno im je bilo drago što su manifestaciji prisustvovali generalni konzul Republike Srbije iz Salcburga Vladimir Novaković i predstavnici grada. Bio je tu i Zoran Šijaković iz kancelarije za integraciju Vlade Gornje Austrije.

 

Oni su prvi zakoračili

Pomenuti i oni koji su prvi zakoračili u grad na obalama reke In. Pre svih Radoslav Stokić, koji je došao 1964. i ostavio iza sebe tri generacije u Braunauu. Takođe i Dragoslav Milovanović, koji je došao krajem 1965. ali na žalost nije više među živima, kao ni Vlastimir Janković, koji je došao u Braunau 1967. godine. Njegova supruga Zorinka je došla godinu dana kasnije, a u Braunauu su iza sebe ostavili takođe tri generacije. Tu je Ljubiša Krinulović, koji je takođe iza sebe ostavio tri generacije, od kojih je treća ovde rođena. Braća Bojić su došla u Braunau 70-ih godina i ovde dočekala penziju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here