Dragutinović: Zajednička odgovornost države i NBS

0

"To se može uraditi, na primer, kroz promovisanje zajedničkog dinarskog tržišta državnih obveznica, posebno duže ročnosti, do 18 ili čak 24 meseca, razvoj tržišta korporativnih i lokalnih obveznica, omogućavanje konverzije deviznih u dinarske kredite. U svakom slučaju, u pitanju je zajednička odgovornost države i NBS", kazala je Dragutinovićeva za sutrašnje "Novosti".
 

Ona je istakla da "kurs sam sebi nije cilj" i da "možda ne bi bilo loše otvoriti pitanje kakav kurs odgovara našoj privredi i koji je to njegov nivo koji će podržati novi model rasta".
 

"Da li je prihvatljiv ili ne, možemo oceniti samo na osnovu njegovog uticaja na inflaciju, na jednoj, odnosno na smanjenje izvozne neravnoteže, na drugoj strani", rekla je ministarka finasija.
 

Ona je kazala da intervencije NBS na deviznom tržišt "ne smeju zaustaviti trend, a i devizne rezerve su, ipak, ograničene". Dragutinovićeva je istakla da država mora da pruži dovoljnu podršku slaboj ekonomiji, a istovremeno i da obezbedi održivost budžeta.
 

Odgovornost je i na državi i na NBS: Diana Dragutinović

"Iako u svim, a naročito u ovakvim vremenima, treba štedeti svaki dinar sadašnjih i budućih poreskih obveznika, moj fokus će u narednom periodu biti uštede koje se mogu ostvariti na velikim stavkama", navela je ministarka.
 

Prema njenim rečima, prioritet je utvrđivanje pravila indeksacije zarada u javnom sektoru, a, dodatno, ali ne i manje važno, jeste obezbeđenje okvira za normalno funkcionisanje opština u uslovima smanjenja transfera iz republičkog budžeta.
 

"Ovo bi se omogućilo, ne samo promenama Zakona o porezu na imovinu, već i Zakona o javnom dugu koji otvara mogućnost finansiranja krupnih investicionih projekata, između ostalog, i municipalnim obveznicama", kazala je Dragutinovićeva.
 

Ona je rekla da na osnovu ekonomskih kretanja u poslednjem kvartalu 2009. i početkom ove godine, očekuje povećanje prihoda države.

 

"Pri tom, ima prostora i za relaksiranje monetarne politike, što će značajno ublažiti problem likvidnosti u Srbiji. Tako treba i shvatiti najnovije mere NBS", kazala je ministarka finansija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here