Pixabay
Ilustracija

Pelin je velika razgranata biljka, srebrnih listova, karakteristična mirisa i neugodno gorka ukusa.

Legenda glasi da je božica Artemida darovala pelin ženama za olakšavanje poroda te je tako i dobio latinsko ime – Artemisia absynthium.

Njegova upotreba beleži se od doba Rimljana, a često se spominje i u Bibliji.

Napici od ove biljke iznimno su lekoviti ako se daju u pravilnim omerima, dok u većim dozama pelin ima opojno dejstvo. U 18. veku pelin je bio omražen kod vlasti, jer su ga mnogi zloupotrebljavali za drogiranje.

Čuveni halucinogeni napitak apsint nije dobio ovo ime slučajno, već zato što je njegov glavni sastojak pelin, koji mu daje ova svojstva. Danas je takva prava verzija apsinta zabranjena u mnogim zemljama zbog štetnog opojnog dejstva. Međutim, u manjim dozama, pelin je bezopasan i slovi za najjači prirodni lek ikada poznat, a posebno je efikasan protiv parazita i lošeg varenja.

Ubica parazita

Prema dr Huldi Klark, autoru mnogih knjiga i pronalazaču programa zapera i antiparazita, paraziti su među glavnim uzročnicima mnogih bolesti. Pelin je jedna od retkih biljaka koja ima snažno antiparazitno dejstvo.

Ova biljka sadrži tujon i izotujon, koji ubijaju ne samo odrasle parazite već i njihova jaja. Među sastojcima pelina je i santonin, poznat kao lek za bolesti izazvane parazitima. Prisutan je i seskviterpenski lakton koji slabi membrane parazita i lako ih ubija.

Najbolji lek za varenje

Pelin je jedan od najefikasnijih i najbrže delujućih lekova za sve vrste probavnih i žučnih tegoba. Absintin, koji utiče na varenje i cirkulaciju, duguje svoju veliku gorčinu.

Verovatno ste čuli da uzimanje gorke hrane pre obroka ubrzava varenje. Gorak ukus u ustima podstiče stvaranje žuči i rad crevnih žlezda i time omogućava bolje varenje. Osim što je digestiv, koristi se i protiv visoke temperature i malarije, nadmašujući poznati, ali i toksičniji kinin.

Sistematski tretira i gojaznost i dijabetes. Takođe ima izuzetno tonično dejstvo i otklanja fizičku slabost. Kada se pije u malim količinama, stimuliše rad bubrega i pomaže kod bolesti bubrega, upalnih iritacija bubrega, katara bešike i vodene bolesti. Ženama se preporučuje da stimulišu i regulišu menstruaciju.

U jednoj studiji na Jejlu, ljudi sa Kronovom bolešću su deset nedelja primali terapiju pelinom umesto steroida. Primećeno je da mnogima od njih više nisu potrebni steroidi, te da im je poboljšan kvalitet života, što je jedna od stvari koju savremeni lekovi nisu obezbedili.

Lekovito dejstvo pelina: odbija i uništava parazite, sprečava rast štetnih mikroorganizama, ublažava grčeve, uklanja gasove i hroničnu konstipaciju, poboljšava varenje i apetit, pomaže u stvaranju žuči, poboljšava funkciju jetre i žučne kese, leči trovanje, stimuliše menstrualni ciklus, potiskuje visoku temperaturu, jača, regeneriše i oporavlja telo, ubrzava rad organizma, podstiče gubitak težine i olakšava porođaj.

Upotreba pelina

Berite pelin između jula i avgusta pre cvetanja. Koristite koren i list. Koristite ga sveže ili osušeno u hladu. Od pelina možete pripremiti prah, vino, rakiju, tinkturu i ekstrakt. Uzimajte ga u strogo propisanim dozama. Pošto je izuzetno gorak, možete ga mešati sa medom ili sokom ili piti u kapsuli.

Čaj od pelina

Kašičicu pelina prelijte šoljom vrele vode i ostavite da odstoji poklopljeno 15 minuta. Zatim procediti. Pijte do tri šolje dnevno, najviše nedelju dana.

Vino/pivo od lekovitog pelina

Pola šake pelina ostaviti da se krčka u litru belog vina ili piva dve nedelje, pa procediti. Uzimajte po jednu malu šoljicu tri do četiri dana zaredom za podsticanje apetita, kao digestiv ili na prazan stomak protiv glista.

Oblozi od pelina

Natopite krpu u odvar od pelina i stavite na bolno mesto. Komprese se koriste za otvorene rane ili drobljenje tkiva.

Pomoć kod gripa

Dva puta dnevno jesti jedan gram pelina u prahu sa kašičicom meda. Važno je znati Zabranjeno je koristiti pelin tokom trudnoće, laktacije i krvarenja u stomaku ili unutrašnjim organima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here