EPA/Boris Pejović
Dritan Abazović

“Bez jasne osude genocida u Srebrenici ne može biti napretka u prevazilaženju ružne prošlosti”, saopštili su iz Građanskog pokreta URA povodom jučerašnje izjave crnogorskog ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića u Skupštini CG.

Iz URE su poručili da visoki državni funkcioneri u svojim javnim nastupima moraju isključivo zastupati zvanične stavove koji su u interesu države.

Leposavić je juče u parlamentu komentarisao odluku Međunarodnog suda za ratne zločine o genocidu u Srebrenici, navodeći da je ona bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je rekao, kompromitovan jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbina na Kosovu.

– Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić morao je biti svestan težine reči koje, kao visoki državni funkcioner, izgovara povodom slučaja genocida u Srebrenici i konsekvencama koje relativizovanje ili nejasan stav mogu izazvati u javnosti – kazali su iz URE.

Iz te partije ističu i da se izgradnja dobrosusedskih odnosa mora temeljiti na poštovanju činjenica i ličnog dostojanstva svih žrtava rata.

– Dok se ne suočimo sa prošlošću, na način što će sve strane prihvatiti svoju odgovornost za rat i zločine, nema trajnog mira i stabilnosti u regionu – napominju iz URE.

Iz Građanskog pokreta URA istakli su da jasno ostaju pri stavu – da žale sve žrtve građanskog rata na ovim prostorima, kao i da se solidarišu sa tugom njihovih porodica, a posebno sa žrtvama u Srebrenici.

1 COMMENT

  1. Samo oni koji su poludeli veruju da Naser Orić nije kriv za ubistvo 3000 Srba u Podrinju. Kako sad da normalni ljudi veruju u stavove Haškog suda kada je u pitanju zločin prema muslimanima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here