pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako je suditi prema zvaničnom srednjem kursu evro je na kolenima, bar u Srbiji. Zvanični srednji kurs iznosi 117,71 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na prošle dane, ali i nova rekordna vrednost srpske valute prema valuti evrozone.

Božo Drašković, ekonomista u izjavi za “Vesti” kaže da je jačanje domaće valute rezultat loše ekonomske politike srpskih monetarnih vlasti.

– Srpska privreda nije dovoljno jaka za ovako snažnu domaću valutu. Na ovaj način se destimuliše izvoz domaćih proizvoda i podstiče uvoz svega i svačega – kaže Drašković.
Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da je domaća valuta apsolutno precenjena i da to nosi mnogo negativnih posledica.

– Kažu da je to reultat kupovine državnih obveznica, ali smatram da je pre posledica loše ekonomske politike. Zahvaljujući jakom dinaru domaći izvoznici su dovedeni na rub propasti, dok uvoznici trljaju ruke – smatra dr Kovačević.

On kaže da je u posebno nepovoljnom položaju naša dijaspora, koja tradicionalno provodi odmor u zavičaju.

– Mnogo naši ljudi će doći da kupuju ogrev za roditelje, da rade na gradnji kuća ili jednostavno da se odmore. Pritom će potrošiti više deviza, jer je u Srbiji evro na kolenima – objašnjava naš sagovornik.

NBS je od početka godine kupila na međubankarskom tržištu ukupno 1,76 milijardi evra i prodala 130 miliona kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa.
Najslabiji kurs dinara prema evru u ovoj godini zabeležen je 29. januara, kada je jedan evro koštao 118,49 dinara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here