Z. Vicelarević
ZA ANALE: Tempo i veterani Zvezde sa gradonačelnikom i konzulom

U sklopu proslave 50 godina postojanja FK Tempo iz Frankfurta, proteklog vikenda je na stadionu Nida park, gde srpski klub igra utakmice kao domaćin, naš šampion Krajsober lige Frankfurt koji će se sledeće sezone takmičiti u Grupen ligi Hesen, dočekao veterane Crvene zvezde.

Prethodno, na teren su izašli omladinci Tempa. Ekipa do 23 godine je odigrala utakmicu sa mlađim, U 17 i U 19 kolegama. Pre početka glavnog meča, posle himne koju su pevali učenici dopunske nastave iz Vizbadena sa profesorom Vladimirom Živanovim, inače velikim zvezdašem, predstavili su se najmlađi folkloraši, članovi Srpskog kulturnog centra iz Ofenbaha.

BOGAT PROGRAM: Mali folkloraši SKC

Atmosferu je zagrejalo više od 1.000 gledalaca iz Frankfurta i okolnih gradova, što je nezvaničan rekord na mečevima domaćina. Utakmici je prisustvovao i legendarni Dragoslav Stepanović. Zvezda je počela meč u sastavu: Belić, Nikolić, Kavaja, Janković, Rajevac, Rakić, Dabić, Todorović, Marković, Kukolj i Stojanović. Na klupi za rezervne igrače su bili Đurovski, Krčedinac, Milosavljević, Džaković i Nikolić. Trenerski trio činili su Šestić, Borovnica i Milosavljević. Pored prvotimaca, usled velikog broja izmena, suprotstavili su se brojni veterani Tempa.

HIMNA: Učenici dopunske nastave iz Vizbadena

Đokoviću san postao java

Radojica Kukolja iz Frankfurta, nekadašnji fudbaler Tempa, sada je zaigrao u dresu Zvezde čiji je vatreni navijač:

– Prve fudbalske korake sam napravio u Rudaru iz Rasine koji je prijateljski klub sa crveno-belima. Na poslednjem prijateljskom meču kada je Rudar slavio 70 godina postojanja, gostovala je Zvezda, pa smo došli na ideju da, kada Zvezda bude igrala u Frankfurtu, zaigram za moj voljeni tim. Bilo mi je posebno zadovoljstvo da igram sa strelcem prvog gola za Zvezdu, mojim dugogodišnjim prijateljem Nenadom Stojanovićem Purketom sa kojim sam čak i bio saigrač Leotaru.

PORODICA: Dragana, Miloš, Sara i Nikola Majinović

Rezultat, dabome, nije bio u prvom planu, no, da se zabeleži, Crvena zvezda je pobedila 3:1 (1:1), a počasni gol za Tempo postigao je Nikola Đoković:

– Neverovatan je osećaj igrati protiv legendi Crvene zvezde – istakao je Đoković, inače i sam zvezdaš.

– Ispunio mi se dečački san da igram sa Zvezdom na istom terenu i još da postignem gol.

Miloš Majinović iz Bad Homburga je navijač Zvezde, za razliku od supruge Dragane, a deca Nikola i Sara rastu kao zvezdaši:

– Ja sam i navijač Tempa – dodaje Majinović. – Imao sam i priliku da igram protiv Tempa kao fudbaler Bad Homburga na nekoliko turnira. Srećan sam što sam sad imao prilike da vidim uživo legendu kao što je Miloš Šestić zbog koga sam i počeo da navijam za Zvezdu i druge poznate fudbalere.

Lepota na tribinama

Utakmicu su posmatrale i Ana Pejić i Paolina Gavrić iz Frankfurta.

– Obožavam Crvenu zvezdu od malih nogu i došla sam da vidim moj tim ovde u Frankfurtu – priča Ana. – Meni je bilo bitno da ovde vidim igrače u crveno-belim dresovima sa grbom Zvezde na grudima, a da li je prvi tim ili veterani, nije važno. Prepoznala sam legendu Boška Đurovskog, Miloša Šestića i još neke fudbalere. Takođe sam zadovoljna kako je prvi tim Tempa odigrao početak utakmice. Vidi se da su zasluženo prešli u viši rang i da mogu da igraju sa jakim protivnikom.

ZVEZDAŠICE: Paolina Gavrić i Ana Pejić

Šestić oduševljen

Legendarni Miloš Šestić nosi fenomenalne utiske iz Frankfurta:

– Domaćini su nas srdačno prihvatili, možemo samo da im se zahvalimo na svemu što su učinili za nas. Publika je bila prava srpska. Imali smo utisak kao da igramo na nekom stadionu u Srbiji, a ne ovde u Frankfurtu. Sa nama je trebalo da dođe i Pižon, ali nije mogao da zbog obaveza u FSS.

Vladimir Matijević, predsednik Tempa, najavljuje nastavak proslave jubileja:

– Biće to krajem septembra u sali u Bergenenkhajmu kada planiramo veliko veselje. Drago mi je da su legende Crvene zvezde došle da uveličaju našu proslavu. Dobili smo veliko poštovanje i podršku za dalji rad. Nadam se da ćemo nastaviti onako kako smo ove godine radili, uz dobru igru i organizovanje ovakvih događaja, jer to našim ljudima ovde treba.

Takozvano “treće poluvreme” nastavljeno je pored igrališta uz muziku i roštilj.

Srce na obe strane

Aleksandra Čolić je navijala za Tempo jer je njen suprug Miloš Cvetković igrao za ovaj klub. Njena prijateljica Ivana Milutinović kaže:

– Veoma lepa akcija, tu smo da podržimo naš Tempo. Inače smo obe navijačice Zvezde. Moj otac Miodrag Milutinović je nekada bio fudbaler Mladosti iz Goše. Sa ponosom mi je pričao kada je igrao protiv Zvezde da su njen dres nosili Pižon, Džajić… Sviđa nam se porodična atmosfera na ovom događaju.

PODRŠKA: Ivana Milutinović i Aleksandra Čolić

Sportski direktor Tempa Zoran Marčetić zadovoljan je celodnevnim programom, a posebno dolaskom Zvezdinih legendi:

– Rođen sam u Frankfurtu, odrastao u Tempu i oduvek sam navijač Zvezde. Drago mi je da smo mogli da ugostimo ovako veliki klub i legende našeg fudbala. Ovo je praznik za mene jer igra tim koji volim sa timom za koji živim. Zadovoljan sa posetom, ima mnogo mladih i to je, između ostalog, cilj ovog susreta.

JOZEF: Mostovi prijateljstva

Utakmici su prisustvovali Majk Jozef, gradonačelnik Frankfurta i Branko Radovanović, generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu. Majk Jozef, inače veliki prijatelj naše zajednice, razgovor za “Vesti” je počeo sa “dobro veče” na srpskom, pa nastavio na nemačkom jeziku:

– Ovo nije samo fudbalska utamica. Tempo slavi 50 godina postojanja, to je veliki jubilej koji zaslužuje poštovanje. Posebno je veliki dan za sve nas jer se igra protiv Crvene zvezde. Atmosfera je odlična, oseća se da je zaista veliki praznik za sve koji su ovde, od najmlađih pa do najstarijih. Znam za Crvenu zvezdu još iz perioda Jugoslavije i znam da su za taj klub igrala velika imena svetskog fudbala. Sećam se Dejana Savićevića. Lepo je da se fudbal slavi i da se na taj način grade mostovi prijateljstva. To je sada Tempo uradio.

ZVANIČNICI: Branko Radovanović i Majk Jozef

RADOVANOVIĆ: Tempo ponosno predstavlja Srbiju

Konzul Branko Radovanović je istakao da je 50 godina postojanja Tempa značajan jubilej i veliko dostignuće:

– Bila mi je čast da, zajedno sa gradonačelnikom Majkom Jozefom, pozdravim sve prisutne i da se zahvalim, ne samo sadašnjoj upravi i fudbalerima koji za sobom imaju fantastičnu sezonu, već i svima koji su za svih ovih pet decenija doprineli da ovaj klub ovako uspešno funkcioniše. Dostojno su obeležili jubilej time što su ugostili legende institucije kakva je Crvena zvezda. Hoću da putem “Vesti” uputim čestitke. Želim da u budućnosti na uspešan način i uz fer-plej predstavljaju nas kao sportsku naciju, a to zaista jesmo, noseći srpsku trobojku na svojim grudima, ali i da predstavljaju grad Frankfurt i srpsku zajednicu.