Tanjug
Jelena Tanasković

Štete koje su srpskim poljoprivrednicima nanele prošlonedeljne superćelijske oluje još se saniraju, ali i sabiraju jer nije završeno popisivanje stradalih useva. Opštinu Šid, čiji su zasadi teško pogođeni nedavnim nevremenom, obišla je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković. Poljoprivrednike je pozvala da prijave lokalnim samoupravama sve što im je uništeno i poručila da će država “stati iza svake štete koja je nastala”. Pomoć će dobiti na različite načine, a osim novca, mogu je očekivati u poljoprivrednim kulturama.

Gubici u milionima

Ministarka poljoprivrede je, prilikom obilaska olujom pogođenih voćnjaka, najavila formiranje Radne grupe za koordinaciju aktivnosti na otklanjanju posledica elementarnih nepogoda. Pojasnila je da to telo treba da se bavi pitanjem pomoći svima koji prijave štetu na usevima. Šidski atar je pretrpeo najveće štete, stradali su usevi na oko 20.000 hektara, a procenjeni gubici, za sada, kako su naveli u lokalnoj samoupravi, dostižu 14 miliona evra. Opštinski oci pozvali su pre nedelju dana poljoprivrednike da putem Viber aplikacije navedu i pošalju spisak pretrpljenih gubitaka, a do sada je prijavljeno da su uništeni voćanjci na 50 hektara. U opštini kažu da su veoma pogođeni zasadi u voćarstvu, vinogradarstvu, ratarstvu, pa kukuruz i suncokret. Ministarka je naglasila da je bitno da se sve štete popišu, a država će stati iza svake od njih.

Neviđena katastrofa

– Pozivam sve predsednike opština, nakon što je prošle nedelje to učinio predsednik Srbije Aleksandar Vučić promovišući LIID, odnosno veliki projekat razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Srbiji, jer ta sredstva mogu biti delom opredeljena i za klimatske promene u segmentu koji je prihvatljiv Svetskoj banci i francuskoj agenciji. Treba to iskoristiti, naročito u delovima gde je šteta načinjena poplavom ili usled ove katastrofe – kazala je ministarka.

Očekuje pomoć EU, prvenstveno u zasadima finansiranim iz IPARD-a.

– Dobila sam pozitivan odgovor iz FAO-a koji je spreman da podrži sa 300.000 evra, to je sam početak granta. Očekujem i druge finansijske institucije i sama EU će odreagovati, jer ovo što se dogodilo je neverovatno, nikada se nije dogodilo u Srbiji – kazala je Tanasković uz ocenu da su uzrok klimatske promene koje se dešavaju globalno.

Stradale maline i kukuruz

Centralnu Srbiju je pogodio grad, samo mesec dana posle velikih junskih poplava. U Kraljevu su najviše stradala prigradska naselja Grdica, Adrani i Sirča gde je štete pretrpelo 300 domaćinstava, a u Čačku usevi, posebno kod onih koji se bave proizvodnjom maline. Najveću štetu od nevremena i grada je imalo osam sela u okolini Trstenika, a u Štabu za vanredne situacije kažu da su stradala stabla voćki, kalemovi i kukuruzna polja, a odlučeno je da se osnuju komisije za procenu štete na objektima i poljoprivrednim parcelama.

Nadoknadićemo sve

U Srbiji je zabeležena afrička kuga u više okruga, zbog čega je ministarka poljoprivrede pozvala na odgovorno ponašanje i apelovala da proizvođači ne preduzimaju korake koji bi uticali na proširenje te bolesti. U Srbiji je u 1.068 gazdinstava na teritoriji 32 opštine kod domaćih svinja potvrđeno 1.569 slučaja afričke kuge, a 782 životinje su uginule. U Ministarstvu navode da je izvršena je eutanazija 17.888 svinja.

– Ako bolest uđe u velike farme ugrozićemo industriju. Molim proizvođače da ne preseljavaju životinje. Razumem njihovu paniku – kazala je Tanaskovićeva i navela da će im država nadoknaditi, po tržišnoj vrednosti, svaki kilogram eutanazirane svinje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here