Youtube/South Australian Parliament
Parlament Južne Australije

Novi budžet Južne Australije s jedne strane ne predviđa nove poreze, ukinuta je i taksa za kupce prve kuće i planirano je ulaganje milijardi u zdravstveni sistem.

Međutim, s druge strane, budžetski deficit ove australijske države iznosi 249 miliona dolara u tekućoj godini, iako je pre 12 meseci najavljivano da će godina biti završena u suficitu od 223 miliona dolara.

Takođe, neto dug Južne Australije porastao je na 37 milijardi dolara u roku od četiri godine.

Državni blagajnik Južne Australije Stiven Maligan je, predstavljajući budžet, rekao da je vlada nastojala da se pozabavi problemima pristupačnosti stambenih objekata i rastućim pritiscima troškova života. Kako je istakao, istovremeno je kabinet premijera Malinauskasa ispunio svoju predizbornu obavezu da „popravi krizu u hitnoj pomoći“.

Ključni infrastrukturni projekti, uključujući koridor sever-jug i novu bolnicu za žene i decu, doprineli su povećanju duga sa 26 milijardi dolara ove finansijske godine na projektovanih 37 milijardi dolara do 2026/27.

Kada je reč o debelom minusu u državnoj kasi, Maligan je uveren da će se budžet vratiti sa sadašnjih 249 miliona dolara deficita na 250 miliona dolara suficita već sledeće godine.

On je naglasio da se ovakav ishod očekuje delimično zbog uvećanja državne kase za 1,3 milijarde dolara, usled većih prihoda od poreza na zemljište, zarade i na kockanje, kao i povećanjem udela Južne Australije u porezu na robe i usluge (GST).

– Ekonomija naše države je imala neverovatno dobre rezultate u poslednja četiri meseca – rekao je Maligan.

Do ušteda u budžetu doći će i tako što će najmanje 50 zaposlenih na izvršnim pozicijama u javnom sektoru ostati bez posla, što je pet miliona dolara više u državnoj kasi.

Vlada je predvidela pomoć za 3.800 kupaca prve kuće svake godine, kroz ukidanje takse stamp duty. Ovaj porez će biti ukinut samo za one koji kupe novoizgrađenu kuću u vrednosti do 650.000 dolara ili prazno zemljište po ceni do 400.000 dolara od 15. juna pa nadalje.

Kasnije bi se olakšica odnosila i na kuće do 700.000 dolara, ili zemljište u vrednosti do 450.000 dolara.

Maligan je rekao da ove mere mogu da uštede kvalifikovanim kupcima kuće do 29.580 dolara na taksi, pored isplate granta od 15.000 dolara koliko je predviđeno da dobiju oni koji kupe novi dom u vrednosti od 650.000 dolara.

Pored toga, vlada se obavezala da će izgraditi još 564 socijalne kuće i 700 pristupačnih kuća u skladu sa Nacionalnim stambenim sporazumom.

Budžetom je takođe planirano ulaganje 2,3 milijarde dolara u zdravstvo. Oko 1,3 milijarde ići će bolnicama u narednih pet godina, dok je 567 miliona dolara predviđeno za prelazak u doba „života sa kovidom“.

Opozicija je oštro kritikovala budžet. Portparolka Liberalne stranke za finansije Hajdi Đirolamo označila ga je kao “razočaravajući”.

– U budžetu smo videli prekomernu potrošnja u svakom pojedinačnom ministarstvu. Takođe, očigledan je nedostatak upravljanja i predviđanja i to u vreme kada se mnogi u Južnoj Australiji bore sa ogromnom krizom troškova života i stambenom krizom – rekla je Đirolamo.

Za struju po 500 dolara

Prema rečima blagajnika Maligana, vlada je isporučila i najveći paket mera pomoći za rastuće troškove života.

Centralni deo tog paketa je već najavljeni plan da se smanji 500 dolara sa godišnjih računa za struju za oko 420.000 kvalifikovanih domaćinstava. Ti popusti, najavljeni u prošlomesečnom saveznom budžetu, koštali su državnu vladu Južne Australije 127,2 miliona dolara.

Podrška dobrotvornim organizacijama

Dobrotvorne organizacije za pomoć u hrani, uključujući Foodbank, trebalo bi da dobiju četiri miliona dolara tokom četiri godine, dok bi dodatnih pet miliona dolara bilo potrošeno tokom pet godina na usluge finansijskog savetovanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here