Državna služba ili inostranstvo

0

Depo Portal
Djeca političara, kako aktuelnih, tako i onih bivših, žive na visokoj nozi: ako ne studiraju u inostranstvu, onda se školuju na nekom od privatnih fakulteta u BiH; ako ne rade u državnoj službi, onda imaju svoje firme i voćnjake… Vrlo je malo onih koji svoje potomke nisu poslali što dalje od voljene im domovine. Tako je Danijela, jedna od dvije kćerke predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, završila studij u Beču. Iako se njen otac nebrojeno puta stavljao u zaštitu Sveučilišta u Mostaru, koju je rado isticao kao jedinu visokoškolsku ustanovu na hrvatskom jeziku u BiH, kćerki je odlučio priuštiti "bečku školu". Lucija, mlađa kćerka bivšeg lidera HDZ-a Boža Ljubića, fakultet je završila u SAD za vrijeme izbjeglištva, dok se starija Spomenka skrasila u Belgiji. Ipak, Dodikovoj djeci prema poslovnim uspjesima malo ko se može približiti. Sin Igor, koji je studirao na Fakultetu za ekonomiju i menadžment na uglednom Bočoni univerzitetu u Milanu, sada je suvlasnik preduzeća u vrijednosti od 2.625.095 KM. Njegova starija sestra Gorica Dodik Tršić, koja je godinama tvrdila da je politika ne zanima, kao i da to nije "posao za ženu na ovim prostorima", obrela se u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske.

Aktuelna premijerka RS Željka Cvijanović, a tadašnja entitetska ministrica za ekonomske odnose, nakon ekspresnog volontiranja kćerke stranačkog šefa odmah je Goricu, nakon završene srednje Ekonomske škole u Banjoj Luci i fakulteta koji je završila na Kipru 2011. godine, postavila za šeficu svog kabineta. Svestrana Gorica tu ne staje – ona je i izuzetno uspješna biznismenka, šefica radija, vlasnica brojnih lokala i stanova…

Kćerka srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, Borjana Radmanović-Petrović dugo je bila glavna urednica banjalučkih Nezavisnih novina, a početkom ove godine postala je glavna urednica Glasa Srpske. Njenog supruga Danila tast je neposredno nakon zaruka s Borjanom imenovao za svog savjetnika u Predsjedništvu. Slično je i sa djecom Sulejmana Tihića. Jedan od njegovih sinova, Anvar, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu i zaposlio se u Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić je, pak, sina poslao u London da bi završio studije finansija i bankarstva, gđe je on poslije i ostao živjeti. Lider SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija ima troje djece. Najstarija, Dina, živi i studira u Beogradu. Sin Salko Zlatko pohađa privatnu Internacionalnu srednju školu u Sarajevu i iznimno je dobar matematičar. Lider Saveza za bolju budućnost BiH i smijenjeni ministar državne sigurnosti Fahrudin Radončić, ima tri sina: Isaka, Irhada i Farisa. Iznimno je teško doći do informacija o Radončićevim sinovima, osim da je Irhad u Sarajevu među svojom rajom poznat po "veselim" zabavama koje organizira u očevoj Radon Plazi. Bakir i Sebija Izetbegović imaju samo jednu kćer, Jasminu. Unuka prvog predsjednika BiH završila je Likovnu akademiju u Sarajevu, nakon čega je školovanje nastavila u Amsterdamu. Danas je vlasnica marketinške agencije Fabcat.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here