DS: Cenu nesposobnosti Vlade platiće budući penzioneri

0

Predložene izmene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju predstavljaju udar Vlade na penzinere, tvrdi DS
 

"Iz predloženih izmena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju vidi se da Vlada nije sposobna da pokrene ekonomiju i poveća zaposlenost, nego da ima nameru da cenu njene nesposobnosti plate budući penzioneri", navodi se u saopštenju DS.

 

SNS: Srbija i danas skupo plaća nesposobnost DS

Srpska napredna stranka (SNS) saopštila je da neće uraditi ništa što je protiv interesa radnika i penzionera, a da cenu nesposobnosti vladavine Demokratske stranke (DS) i danas skupo plaća cela Srbija.
"Srpska napredna stranka neće uraditi ništa što je protiv interesa
radnika, penzionera, i svih građana Srbije, jer mi, za razliku od demokrata, želimo samo dobro svojoj zemlji, i želimo da od Srbije konačno stvorimo uređeno društvo, koje počiva na zdravim ekonomskim osnovama", navodi se u saopštenju.

Ta stranka je ukazala da jedini način da se stabilizuje penzioni fond i da se budućim penzionerima obezbedi sigurnost jeste da se poveća zaposlenost, uvede bolja kontrola uplate doprinosa i napravi efikasnija poreska i penziona administracija, dok Vlada Srbije nema ni kapaciteta ni znanja da to učini.

 

Po predlogu izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje je Ministarstvo rada objavilo pre dva dana, uslovi za odlazak u penziju žena i muškaraca bi do 2032. godine trebalo da se izjednače, a značajna izmena je umanjenje penzije u slučaju prevremenog penzionisanja.

 

Negativni poeni za prevremeni odlazak u penziju, kako je naveo DS, postoje u zemljama u kojima je stopa nezaposlenosti manja od pet odsto, "i neozbiljno je očekivati da će dati iste rezultate i u Srbiji u kojoj stopa nezaposlenosti raste i, prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija iz aprila ove godine, iznosi 29,7 odsto".

 

"U našim uslovima visoke nezaposlenosti ovakva mera bi nezaposlenost samo uvećala, posebno nezaposlenost žena koja je veća od nezaposlenosti muškaraca", smatra DS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here