Vesti
Milan Vlašić

Bila je noć, neko je zakucao na prozor. Domaćin je otvorio i video najboljeg prijatelja, svog kuma kome je hitno trebao novac, puno novca.

Nije bilo dileme, hitno je hitno, a prijateljstvo i kumstvo su u ta vremena bili iznad svega. Dao mu je skoro sve šta je imao u kući, a kum je uz reči zahvalnosti nestao u mraku.
Prolazili su meseci, oni su se viđali, ali niko nije pominjao tu noć niti veliku pozajmicu.
Jednom ga je upitao: ”Jeli kume, kada misliš da vratiš novac?“.

”Koji novac?!“, kao začudi se ovaj. ”Pa onu noć kada si došao kod mene i kada ti je hitno trebao novac“. ”E moj kume, ko zna kome si ti u mraku dao novac“.

Ova istinita priča ima i nastavak, ne baš prijatan, a ja sam je čuo još u detinjstvu kada me je interesovalo zašto je taj neki čovek toliko bolestan da ”ne može da umre“, kako su stariji pričali.

Izgleda da je ipak morao da vrati dug, ali ne u novcu već na mnogo teži način – umirući godinama u patnjama.

Najbolji recept

Ima jedna poslovica koja kaže: ”Nemoj pa se ne boj“. Ona se u stvari odnosi na recept kako se svako kroz život treba ponašati. Da ima u vidu da nikoga ne ošteti, da nikoga ne prevari za novac ili da nikome ne ostane dužan. Dakle, pozajmljivanje novca je veoma osetljiva tema i ne može baš biti sve crno i belo.Kada vas neko zatraži novac, privatnu pozajmicu, onda je velika šansa da vam taj novac nikada neće vratiti jer da može – pozajmio bi od banke.

Ako ima nameru da ne vrati pozajmicu, onda je u pitanju varalica i lopov, ali većina ljudi koji traže novac na zajam ima iskrenu nameru da isti i vrati, ali to se retko dešava.
Namera sama po sebi ništa ne znači, ne kažu uzalud da je ”put do pakla popločan dobrim namerama“. Ipak, kad vas neko zatraži novac, najbolje bi bilo da date onoliko koliko možete otpisati, odnosno oprostiti.

Na taj način ste sačuvali i prijateljstvo, ali i veći deo novca. Ako pozajmite prijatelju onda ste verovatno izgubili i novac i njega.

Počeće da vas izbegava, a možda i loše pričati o vama. To vam je kao da držite kafanu i dajete na svesku, odnosno dajete ljudima da piju i jedu bez plaćanja, tako da ih zapišete pa će oni, jel te, da vrate kada budu mogli.

Oni naravno uglavnom to ne vraćaju, ubrzo prestanu dolaziti u vašu kafanu, a što je najgore, odgovaraju i druge da ne dolaze u vašu kafanu i idu tamo gde, gle čuda, moraju platiti. E, tu vam je ona ”čist račun duga ljubav“.

Oprostite dugove

Ako ste nekome ipak pozajmili novac i ne vraća vam ga duže vreme, najbolje je da to otpišete, oprostite i zaboravite.

Na kraju krajeva, možda vam je taj novac vraćen na neki drugi način, recimo da ste zaradili više nego što ste realno trebali na nekom poslu, da vam je vrednost nekretnine porasla mimo očekivanja, da ste dobili na nekom mestu pare koje niste trebali i slično.

Možda je to taj novac koji ste pozajmili prijatelju, samo je nekim drugim putem došao natrag. Možda vam je to vraćeno i kroz zdravlje, kroz porodicu, kroz nešto drugo što vam se lepo desilo jer, sve je to povezano.

Ne osećaju se dužnim

Ima još jedno malo iznenađenje, kada oprostite dug, taj vaš dužnik uglavnom neće biti srećan jer, Bože moj, samo što nije vratio.

Dužnici se toliko naviknu da duguju da im je to normalno, da se više ni ne osećaju dužni. Neće vam se iskreno zahvaliti kada im oprostite dug, ali to nije ni bitno.
Ono što je važno jeste da se vi osećate rasterećeno, slobodno, da ne robujete nečemu što ionako ne možete dobiti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here