EPA/Malton Dibra
Šefik Džaferović

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je danas da se BiH nalazi u najtežoj krizi od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali je naglasio da nema sumnje da će BiH tu krizu prevazići.

Džaferović je rekao da kao jedan od najodgovornijih ljudi prati kompletnu situaciju i analizira je zbog čega je uveren da će BiH izaći iz ove krize.

– Blokada rada bh. institucija trenutno je najveća opasnost za BiH. To je najvažnija stvar koju je potrebno rešiti jer s blokadom institucija ništa nije moguće uraditi. Previše je to važno za BiH, region i svet da bi se neodgovorni političari igrali sa funkcionisanjem institucija – dodao je.

“Najviše štete imaće građani Republike Srpske”

Ali, bez obzira na ove faktore, izrazio je uverenje da će Bosna i Hercegovina nastaviti svoj razvoj i krenuti na svom putu ka NATO-u i Evropskoj uniji kao i da će dostići ukupne društvene reforme koje građani očekuju.

Podsetio je da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zakon o lekovima kojim se pokušava van snage staviti državni Zakon o lekovima, ali Džaferović kaže da taj zakon usvojen u Skupštini RS neće imati pravnu snagu i ne može suspendovati državni zakon niti značaj i kapacitet državne Agencije za lekove i medicinska sredstva jer entitet ne može derogirati državne zakone.

– Najveću štetu će imati građani RS, jer za upotrebu bilo kojeg leka odobrenje mora dati državna agencija i svako ko to pokuša mimo nje počiniće krivično delo i naneće građanima štetu. Ali, zabrinjava pretnja silom u toj deklaraciji i to predstavlja upozorenje svima u međunarodnoj zajednici koji su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i nama u BiH – upozorio je Džaferović.

Lider SNSD-a Milorad Dodik neće uspeti sa vraćanjem državnih nadležnosti na entitetski nivo, dodaje Džaferović, ovim samo može pokopati mir i bezbednost u celom regionu, a ono što govori Dodik nije primereno nijednom političaru, zbog čega on mora da ode sa političke scene u BiH.

– Tako veliki stepen destrukcije u njegovom govoru i konkretnim postupcima je nešto što ne treba nikom u BiH. To ne treba ni Republici Srpskoj, niti onima za koje Dodik tvrdi da ih predstavlja. Institucije BiH će odgovoriti na ove izazove jer su dužne da štite suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine – podvukao je član Predsedništva BiH.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here