Džatras: Hajka na mene, a drugi arče pare

0

Džatras za "Vesti" govori o hajci na njega i Savet, i objašnjava da lobiranje za Srbiju nije jedino vezano za njegovo ime.

 

Za šta sve vas optužuju?
– Na dušu mi se stavlja da sam taj novac proćerdao. Kada smo sa ovim poslom počeli 2006. godine bili smo jedina profesionalna kompanija koja je aktivno lobirala za srpske interese – American Council for Kosovo.

 

Fokusirali smo se na promenu stava javnog mnjenja, a ne samo na razgovore sa zvaničnicima u Vašingtonu. Na žalost, nismo uspeli da promenimo stav zvanične Amerike, ali smo uspeli da za dve godine odgodimo zvaničnu podršku SAD Albancima da proglase nezavisnost Kosova.

 

Potpisan je ugovor na 100.000 dolara mesečno, uključujući troškove oglašavanja, konferencija, putovanja.

 

Ugovor o lobiranju s vama nije jedini?
Nekoliko meseci pošto smo počeli taj posao sa vladikom Artemijem, srpska Vlada na čelu koje je tada bio Vojislav Košutnica, angažovala drugu lobističku firmu "Barbour Griffith and Rogers" . Taj ugovor je bio na 60.000 dolara mesečno, plus troškovi poslovanja. Njihove aktivnosti su se svodile na susrete iza zatvorenih vrata, i nikada nisu javno oglašavali aktivnosti koje rade u ime Srbije.

 

Slamaju otpor Srba

 

Koja je pozadina svega ovoga?
– Plašim se da iza ovakvih događaja stoji nešto mnogo ozbiljnije, da su u planu aktivnosti koje će potpuno uništiti srpski otpor na severu pokrajine. Uklanjanje vladike Artemija je samo prvi korak.

Beograd je angažovao još jednu firmu?
– U leto 2009. sadašnja Vlada angažovala je čikašku kompaniju Advanced Practical Solutions (APS), za 85.000 dolara mesečno, plus troškovi lobiranja. Izbor APS od početka je za mene bio veoma čudan, jer nemaju vašingtonsku kancelariju niti aktivan njeb-site.

 

Predsednik kompanije, Milan Petrović, najpoznatiji je po sakupljanju novca za kampanje Roda Blagojevića, pa je u vreme guvernera Blagojevića baš ta firma dobijala ugovore sa državom. Nakon ostavke Blagojevića, Petrović se povukao iz advokatske komore Indijane, kako bi izbegao izbacivanje.

 

Uzvraćate udarac konkurenciji?
– Nemam običaj da kritikujem konkurenciju, ali ovo su veoma ozbiljne insinuacije koje stižu na moj račun. Red je da iznesem sve činjenice. Izgleda da je ugovor srpske Vlade sa APS i dalje na snazi, ali niko ne može biti siguran, jer nema detalja o aktivnostima, a ja mislim da je to pravi i stvarni skandal, za koji štampa u Srbiji ne pokazuje nikakvo interesovanje.

 

Da li ste u međuvremenu bili u kontaktu sa vladikom Artemijem?
– Nisam, kao što znate mi smo i ranije kontaktirali preko prevodilaca, a od kada je smenjen nismo bili u kontaktu. Vladika Artemije je angažovao našu firmu onda kada u Srbiji nikome nije palo na pamet da to učini. Sada bi zbog toga da ga kazne. Ali, time ne kažnjavaju samo njega, već celu Srbiju.

  

Raskinut ugovor

 

Šta je sa vašim ugovorom o lobiranju?
– Ugovor o lobiranju sa Eparhijom raško- prizrenskom više nije na snazi. Mi ćemo sada raditi samo kroz American Council for Kosovo, kao neprofitnu organizaciju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here