Tanjug/AP

Britanski premijer Boris Džonson priprema se za raspisivanje izbora, izvestili su danas britanski mediji, uoči istorijskog obračuna sa britanskim parlamentom zbog Bregzita, javlja Rojters.

Džonsonovo obećanje da će izvesti zemlju iz Evropske unije 31. oktobra sa sporazumom ili bez njega vodi zemlju u ustavnu krizu i bitku sa 27 ostalih članica evropskog bloka, navodi britanska novinska agencija.

Savez opozicionih poslanika kuje zaveru sa “pobunjenicima” u Džonsonovoj Konzervativnoj stranci kako bi preuzeli kontrolu nad parlamentom i vezali ruke vladi zakonom koji bi blokirao izlazak bez dogovora, u strahu da će on biti poguban za zemlju.

Samo 24 časa koliko je ostalo do ponovnog okupljanja parlamenta nakon letnje pauze, pristalice Džonsona upozorili su “pobunjenike” u partiji da će, ukoliko budu glasali protiv vlade, biti izbačeni iz stranke.

S obzirom da je nejasno da li britanski parlament može da donese rešenje za trogodišnju krizu vezanu za Bregzit, sada se govori o mogućim izborima.

– Želimo opšte izbore – izjavio je lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin da bismo zbrisali Džonsonovu “lažnu, populističku kliku”.

On je dodao: “Moramo da se okupimo kako bismo prekinuli odlazak bez sporazuma – ova nedelja bi mogla da nam bude poslednja šansa”.

Britanski dnevnik “San” izvestio je da Džonson planira da pozove na raspisivanje prevremenih izbora ako parlament porazi vladu zbog njegovog plana za izlazak iz EU bez sporazuma.

“San” navodi da bi Džonson mogao da pozove na raspisivanje prevremenih izbora već u sredu i da želi da oni budu održani pre sastanka Saveta EU 17. oktobra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here