Džudžo kraći za vić

0

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu Esad Džudžević juče je novinarima pokazao rešenje kojim je i zvanično, brisanjem dodatka "vić", promenio svoje prezime u Džudžo. On je ranije tvrdio da su njegovi poreklom iz Hercegovine i da su imali prezime Džudžo, a da im je u Srbiji, kao i drugim Bošnjacima, nasilno pridodato "vić" ili "ić".
– Ovim činom želim da budem primer i drugim Bošnjacima koji iz svojih prezimena treba da izbrišu "vić" i "ić". Ovo je ispravljanje jedne velike nepravde koja nam je naneta. Očekujem da će do popisa 2021. godine svi Bošnjaci u Srbiji promeniti svoja prezimena – rekao je juče Esad Džudžo.
Nedavni poziv Džudževića i BNV-a Bošnjacima da menjaju svoja prezimena i tako se razlikuju od Srba, izazvao je oštre polemike u Srbiji i Bosni. Mnogi Bošnjaci oštro su kritikovali ovaj predlog jer se o njemu nije izjasnila "struka" , a nekoliko viđenijih članova rukovodstva BNV-a nedavno je napustilo je ovu instituciju, ali se ne zna da li zbog neslaganja sa Džudžom ili iz nekih drugih razloga.
U oktobru će se održati izbori za novo Bošnjačko nacionalno veće, male su šanse da Džudžo ponovo bude na čelu ove institucije.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here