Ekološka katastrofa u reci Po namerno izazvana

0

Mrlja je dugačka nekoliko kilometara i trenutno se nalazi između gradova Kremone i Mantune, a prešla je već 200 kilometara niz reku
 

Ministar za ekologiju Stefanija Prestiđakomo izjavila je da jučerašnja sabotaža u skladištu goriva, gde su nepoznate osobe namerno odvrnule ventile, predstavlja napad na okolinu i zdravlje građana, prenosi agencija ANSA.

 

 

Vlasti su pokušale da zaustave širenje zagađenja postavljem prepreka, ali akcija nije bila uspešna. Region Vento, koji se nalazi dalje nizvodno, priprema se za dolazak mrlje postavljanjem dva broda koji treba da prepreče reku.

Vlasti su već zabranile pecanje u čitavom regionu, a poljoprivrednici su zabrinuti zbog zagađenja podzemnih voda i sistema za navodnjavanje.

 

Reka Po duga je oko 650 kilometara i prelazi preko severnog dela Italije, nakon čega se uliva u Jadransko more. Delta ove reke nalazi se na UNESKO listi zaštićenih lokacija. Organizacije za zaštitu prirode optužile su vlasti da su suviše sporo reagovale na zagađenje i da su potcenile ozbiljnost situacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here