Ekonomist: Vučić prema medijima kao Rus

0

Putinova poseta istakla srpske dileme, piše britanski list
 

U tekstu pod naslovom "Evropa ili Rusija", list navodi da je čak u čast Putinovog dolaska vojna parada povodom 70-ogodišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu pomerena četiri dana unapred, a iznad srpske prestonice leteli su ruski borbeni avioni.

 

I ophođenje srpskog premijera Aleksandra Vučića prema medijima takođe ima "rusku notu", ocenjuje list i navodi da urednici sklanjaju telefone tokom osetljivih razgovora iz straha da ih ne prisluškuje tajna služba, da je poznata kontakt emisija skinuta s programa, i da svako ko postavlja kritički intonirana pitanja u vezi Vučića rizikuje da ga "rastrgnu" tabloidi koji su verni premijeru.

 

List prenosi ocenu novinarskog udruženja da sloboda govora i kritika umiru u sprskim medijima i da novinari prmenjuju autocenzuru, dodajući da od ubedljive pobede na izborima u martu Vučić sve više kontroliše stvari.

 

I pored toga, čini se da mnogi Srbi vole tu autoritarnu crtu, dodaje list i prenosi rezultate anketa koji pokazuju da bi polovina birača, da se danas održavaju izbori, glasala za Srpsku naprednu stranku (SNS), a opozicija bi jedva prešla cenzus za ulazak u skupštinu.

 

List, međutim, ukazuje da Vučić takođe mora da zadovolji EU i da promoviše regionalnu stabilnost, dodajući da iduće nedelje Beograd treba poseti albanski premijer Edi Rama, ali da je poseta dovedena u pitanje posle fudbalske utakmice izeđu dve zemlje, 14. oktobra, prekinute zbog svađa i nasilja pošto je na stadion uleteo albanski nacionalistički transparent.

 

Pozivajući se na neimenovanog "političkog insajdera" Ekonomist dodaje da zapadne vođe žele da očuvaju mir na Balkanu i da zato umanjuju značaj toga što Srbija klizi u autoritarizam. Za mnoge Srbe, dodaje on, nije pitanje da li je Vučić nacionalista, nego "da li je demokrata".

 

Ekonomist navodi da je u najnovijem EU izveštaju o Srbiji posebna zabrinutost izražena oko medija, što izgleda malo verovatno da će se popraviti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here