Ekonomske sankcije bi značile rat

0

Austrijski ekspert za Rusiju Gerhard Mangot smatra da ekonomske sankcije, koje EU planira da uvede Rusiji, mogu izazvati direktan rusko-ukrajinski rat. Austrijski profesor je, u dnevniku "Viner cajtung" upozorio da bi Kremlj, kada više nema šta da izgubi, mogao da zacementira svoje stavove.
– Sankcije će ozbiljno štetiti ruskoj privredi, smatra Mangot, dodajući da nije sigurno da bi te mere mogle voditi ka promeni stava Moskve u vezi sa Ukrajinom, već postoji veliki rizik da ruska strana "zacementira" svoj stav.
– Kada (Rusija) više nema šta da se izgubi, može doći do eskalacije oružanog sukoba koji bi u istočnoj Ukrajini mogli da prerastu u direktan rusko-ukrajinski rat, kaže ovaj profesor političkih nauka na Univerzitetu u Insbruku.
– Sposobnost (trpljenja patnje) Rusa u vezi stranog pritiska je poznata, upozorio je on. Po rečima Mangota, EU ne mora da strepi od ekonomskih kontramera, jer Rusija ne može naneti štetu Uniji bez da sebi nanese veću štetu.
"Rusija zbog toga može da traži drugu adresu za kontramere, a to bi bila Ukrajina", ocenio je on, dodajući da bi Moskva mogla ne samo pooštriti trgovinska ograničenja, već i početi sa proterivanjem ukrajinskih gastarbajtera, što bi bio "najjači instrument". Time bi, po njemu, ekonomska stabilizacija Ukrajine bila još skuplja nego što je planirano i to bi bila veoma visoka cena koju bi EU morala platiti.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here