Printscreen
Endokrinolog Tijana Dangubić

Često se kaže da se danas veoma “brzo” živi, što prouzrokuje brojne posledice. U takvim okolnostima je stres neizbežan. Upravo je on zadužen za mnoge zdravstvene porbleme u vašem organizmu, kao i uporno salo na stomaku.

Šta se dešava sa telom kada se sa nekim posvađate ili se iznervirate?

Onog trenutka kada nastupi stres, nadbubrežne žlezde počnu da luče sterodini hormon – kortizol. Naravno, on donodi benefite našem zdravlju. Ali, sa druge strane, ukoliko ga ima previše u dužem vremenskom periodu, prouzrokuje u našem organizmu brojne probleme. Iz tih razloga je veoma važno da držite nivo ovog hormona pod kontrolom i to na prirodan način.

– Nivo kortizola je generalno viši ujutru, a potom njegov nivo opada tokom dana. Ima ulogu u regulaciji šećera u krvi, upravljanju načinom na koji telo koristi ugljene hidrate, masti i proteine, manjnjuje upale, regulisanju ciklusa spavanja,kontroli krvnog pritiska ali i funkciju centralnog nervnog sistema – kaže dr Tijana Dangubić, endokrinolog.

I naglašava da je lučenje kortizola korisno u situacijama kada je telo u nekoj vrsti “opasnosti”. Tada on dovodi do oslobađanja glukoze koja obezbeđuje brzu energiju, kao i do povećanja pritiska koji pospešuje prokrvljenost mišića.

Problem je što se u bilo kojoj vrsti stresa luči povećana količina kortizola koji tada ima negativne efekte, naročito ako dugo traje. Zato se često naziva i hormon stresa.

– Tada dolazi do povećanog nivoa šećera u krvi, ali i insulina koji to pokušava da kompenzuje tako što se stvara veća količina masnog tkiva, a samim tim i gojaznost koja je osnova za hroničnu upalu celog organizma i za pojavu mnogih bolesti – kaže dr Dangubić.

Simptomi povećanog lučenja kortizola su:

dobijanje na telesnoj težini na stomaku i u gornjim partijama leđa,
povišen pritisak,
pojava osteoporoze,
slabost mišića,
akni,
strija na telu,
hroničnog umora,
glavobolje,
nervoze,
pojačana žeđ,
češće mokrenje,
promene raspoloženja,
smanjen seksulani nagon.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here